SSL certifikat – za varen prenos podatkov

SSL certifikat omogoča zaščito prenosa podatkov med vašo spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Uporaba varnega protokola je pomembna predvsem, kadar se pošiljajo zaupni podatki, npr. prijava v stran, podatki o kreditni kartici in podobno. Največkrat njegovo uporabo zasledite pri spletnih trgovinah, po novem pa je uporaba obvezna tudi pri Facebook aplikacijah.

SSL certifikat poskrbi za varnost in šifriranje podatkov prek SSL protokola (Secure Socket Layer). Na začetku vsakega takega prenosa se mora strežnik identificirati s certifikatom oz. digitalnim potrdilom.

Certifikat je tipično vezan na naziv domene in ga je mogoče uporabiti samo na eni domeni (npr. www.domena.si). Obstajajo pa tudi wildcard certifikati, ki jih lahko uporabite na poljubnem številu poddomen, npr. www.domena.si, trgovina.domena.si, forum.domena.si itd.

Certifikat lahko ustvarite tudi sami, vendar pa se bo obiskovalcem vaše spletne strani takrat prikazalo opozorilo brskalnika, da overitelj ni znan (kot na sliki spodaj). Spletni brskalniki namreč vsebujejo seznam znanih overiteljev, za katere samodejno preverijo veljavnost potrdila.

Za naročilo certifikata je treba overitelju poslati CSR datoteko (Certificate Signing Request), ki vsebuje podatke o lastniku certifikata. Če spletna stran gostuje pri nas, bomo to datoteko za overitelja pripravili mi.

Za vzpostavitev SSL certifikata na strežniku morate zakupiti tudi lasten IP naslov, ki ga uporablja samo vaša domena. Novejše različice brskalnikov in strežnikov omogočajo tudi uporabo certifikatov brez lastnega IP naslova, vendar je podpora za to še zelo omejena.

SSL certifikat je po prejemu treba namestiti na strežnik.

Podobni članki