Kaj narediti po zlorabi poštnega predala?

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka

Poštni predali so pogosta tarča nepridipravov. V večini primerov se jih zlorablja z namenom masovnega pošiljanja neželene elektronske pošte, najpogosteje pa do zlorab pride zaradi okužbe računalnika uporabnika ali uporabe prešibkega gesla poštnega predala.

Tipično zlorabo poštnega predala zaznamo, kadar se iz njega pošilja večja količina nezaželene pošte. V takem primeru zamenjamo geslo ter vas obvestimo o zlorabi.

Če smo vas o zlorabi predala obvestili mi ali pa ste zlonamerne aktivnosti zaznali sami, se odprave težav lotite po naslednjem postopku:

1) Poštnemu predalu nastavite novo varno geslo.

Poskrbite za menjavo gesla poštnega predala. Pomembno je, da geslo spremenite, svetujemo pa tudi, da za geslo uporabite kombinacijo velikih in malih črk, številk in posebnih znakov.

Kako spremenite geslo poštnega predala v nadzorni plošči cPanel, preberite na: https://www.domovanje.com/podpora/kb/kako-spremenim-geslo-postnega-predala/

2) Naprave očistite virusov.

Čimprej preglejte naprave, recimo računalnik, telefon ali tablico, na katerih uporabljate ta poštni predal. Naprave preglejte in očistite morebitnih virusov in druge zlonamerne programske opreme z ustreznim antivirusnim programom. Če uporabljate operacijski sistem Windows 8 ali Windows 10, lahko na primer uporabite Windows Defender, sicer pa imajo stranke dobre izkušnje tudi s programi Malwarebytes, Avast, AVG Antivirus, Bitdefender in Avira.

Pomembno je tudi, da redno skrbite za posodobitve programov in operacijskega sistema, ki jih na napravah uporabljate.

3) Preverite filtre.

Če je prišlo do zlorabe poštnega predala je možno, da so nepridipravi dodali ali posegli v ureditev filtrov za elektronsko pošto. Filtri elektronske pošte na podlagi pravil in kriterijev določajo, kaj naj se zgodi z dohodno elektronsko pošto. S pomočjo filtrov denimo lahko nastavimo, da se vsa pošta posreduje na drug poštni naslov, dostavlja v določen program in podobno.

V nadzorni plošči cPanel filtre lahko preverite s klikom na ikono Email Filters.

Odpre se seznam poštnih računov na paketu gostovanja. S klikom na Manage Filters v stolpcu Actions preverimo, kateri filtri so v uporabi. Če obstajajo filtri, ki jih niste nastavili, jih izbrišete s klikom na Delete. Še posebej pozorni bodite na filtre, poimenovane zgolj s . ali kakšnim podobnim znakom, saj jih je v seznamu lahko spregledati.

4) Preverite preusmeritve.

Svetujemo tudi, da preverite, če na poštnem predalu obstajajo preusmeritve poštnega predala, ki jih niste nastavili sami. Presumeritve poštnih predalov delujejo tako, da kopijo dohodne pošte posredujejo ne le v primarni, temveč tudi na drug poštni predal.

Obstoj preusmeritev preverimo v nadzorni plošči cPanel s klikom na ikono Forwarders v razdelku Email.

Pod Email Account Forwarders se odpre seznam preusmeritev poštnih predalov na tem cPanel računu. Seznam skrbno preverite in izbrišite morebitne preusmeritve poštnih predalov, ki jih niste nastavili sami. To storite tako, da kliknete na Delete v stolpcu Actions.

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka
Vam je članek pomagal?
Dislike 0
Ogledov: 123
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja