POP3 ali IMAP? Kako dostopati do e-pošte?

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka

Do vašega poštnega predala lahko dostopate tako prek spleta, kot tudi z e-poštni odjemalcem (npr. Outlook, Thunderbird …).

Kako izbrati pravi protokol za svojo e-pošto?

Odjemalci najpogosteje uporabljajo protokola za dostop do e-poštnega predala POP3 in IMAP:

POP3

Prednost POP3 protokola je, da se sporočila v celoti prenesejo na vaš računalnik in je zato manj možnosti, da se vaš poštni predal zapolni.  Poleg tega lahko pošto, ki ste jo že prenesli na vaš računalnik, nemoteno pregledujete tudi, kadar nimate internetne povezave oz. imate slabo internetno povezavo (npr. mobilni internet s slabim signalom).

Prednosti POP3
Slabosti POP3
  • e-maili so shranjeni na vašem računalniku,
  • manj možnosti, da se vaš poštni predal zapolni,
  • sporočila lahko pregledujete tudi kadar nimate internet povezave.
  •  do starejših sporočil ne morete dostopa iz drugih naprav.

IMAP

Prednost IMAP protokola je, da sporočila pregledujete neposredno na strežniku in zato ne glede na to, s koliko različnih računalnikov oz. naprav (npr. mobilnih telefonov, tablic) dostopate do e-poštnega predala, vsepovsod vidite ista sporočila. Vidite svoja prebrana in tudi poslana sporočila. Dodatna prednost je, da se pri IMAP protokolu lahko sporočila prenašajo po delih. To pride še posebej prav, kadar ste na počasni oz. plačljivi povezavi, npr. na mobilnem telefonu, saj vam ni treba prenesti celotnega sporočila naenkrat. Če vam kdo pošlje sporočilo z veliko priponko, lahko to priponko prenesete šele, ko jo zares potrebujete.

Prednosti IMAP
Slabosti IMAP
  • e-maili so shranjeni (tudi) na strežniku,
  • do e-mailov lahko dostopa iz različnih naprav,
  • sporočila lahko prenašate po delih.
  •  če imate manjši poštni predal, se lahko ta hitro zapolni.

POP3 in IMAP skupaj

Vse načine dostopa, torej prek spleta, IMAP in POP3 protokola, lahko tudi kombinirate, vendar pa bodite pazljivi. Če boste uporabljali nastavitev, ob kateri se pošta briše s strežnika, priporočam, da imate POP3 dostop nastavljen le na enem računalniku. Če želite poleg tega prek spleta in IMAP protokola dostopati do najnovejših sporočil, lahko na računalniku, kjer imate nastavljen POP3 dostop, izberete možnost, da se pošta ne briše takoj, ampak šele po določnem času. Ne pozabite, da bodo poslana sporočila, če do pošte dostopate prek POP3, vidna samo na tistem računalniku.

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka
Vam je članek pomagal?
Dislike 1
Ogledov: 3870
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja