Samodejne posodobitve – Vevida Optimizer

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka

Skrb za redne posodobitve spletnih strani je z varnostnega vidika ključna. Z rednimi posodobitvami razvijalci – na primer oblikovne predloge ali vtičnikov – odpravljajo ranljivosti in znane težave teh delov spletne strani. S tem se zmanjšuje možnost, da pride do težav s spletno stranjo, na primer do nedelovanja ali zlorabe.

Za posodobitve lahko skrbimo na več načinov, te lahko izvajamo ročno ali pa si pri tem pomagamo s kakšnim tonamenskim orodjem. Pri spletnih straneh tipa WordPress eno od rešitev predstavlja vtičnik Vevida Optimizer. Z njegovo pomočjo lahko na preprost način avtomatiziramo posodobitve jedra CMS sistema, oblikovnih predlog in vtičnikov ter vzpostavimo obveščanje o izvedenih posodobitvah na elektronski naslov.

Vtičnik namestimo v nadzorni plošči WordPress pod Vtičniki > Dodaj > Vevida Optimizer > Namesti. Po namestitvi vtičnik aktiviramo.

Ko je aktiviran, je potrebno definirati, za katere dele spletne strani želimo, da se samodejne posodobitve izvajajo. To urejamo pod Nadzorna plošča > Update settings.

Privzeto so posodobitve vključene za vse dele spletne strani, torej za jedro CMS WordPress, oblikovne predloge in vtičnike.

Če smo kakšen vtičnik ali oblikovno predlogo spreminjali s posegom v njihovo izvorno kodo, lahko tega iz sistema samodejnih posodobitev izločimo tako, da odstranimo kljukico desno od njegovega imena. To storimo pod Nadzorna plošča > Update settings:
– pod Enable or disable automatic updates za jedro CMS WordPressa (posodobitve na t.i. minor, ki so namenjene popravkom in izboljšavam,  in major verzije, s katerimi razvijalci CMS sistemu dodajo nove uporabniške funkcije in razvojne API-je), oblikovne predloge in prevode,


– pod Enable or disable plugin updates pa za vtičnike.

Pri plačljivih vtičnikih in oblikovanih predlogah predlagamo, da preverite, ali so v nastavitvah vneseni podatki o licenci. Včasih je posodobitev s tem pogojena.

Razdelek  nudi možnost vključitve obveščanja o izvedenih posodobitvah na želen elektronski naslov. Slednje je smiselno, saj ob prejemu obvestila lahko stran pregledamo in ukrepamo, če pri posodobitvi ni šlo vse po načrtih.

Vse spremembe potrdimo s klikom na Shrani spremembe.

Vtičnik poleg vzpostavitve avtomatike posodobitev omogoča še pretvorbo MyISAM tabel v InnoDB ter optimizacijo MySQL tabel. Mnogo spletnih mest se je, denimo, razvilo iz starejših različic WordPressa. Te instalacije so uporabljale starejše verzije MySQLa, kjer je bil privzet format tabel MyISAM. Sodoben standard je InnoDB.

Vtičnik omogoča pretvorbo tabel MyISAM v InnoDB; to uredimo pod Orodja > Convert MyISAM to InnoDB.

Pred vsakim posegom v spletno mesto priporočamo izdelavo varnostnih kopij datotečnega sistema in podatkovne baze. Za spletne strani, gostujoče na naših cPanel strežnikih, za to načeloma skrbi tudi aplikacija R1Soft Restore Backups.

Potrebujete pomoč? Naj vam pomaga naša ekipa izkušenih strokovnjakov! Preverite storitve, ki jih nudimo našim strankam - najemi strokovnjaka
Vam je članek pomagal?
Dislike 0
Ogledov: 38
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja