Že veste, kaj prinaša nova zakonodaja o piškotkih?

Do 15. junija 2013 imate lastniki spletnih strani čas, da implementirate spremembe, ki jih glede piškotkov prinaša novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Po tem datumu bo kršiteljem grozila kazen v višini od 200 do 20.000 €.

Kaj sploh so piškotki in čemu so namenjeni?

Piškoti so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, prepoznajo pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij, dokler ga na prebere spletni strežnik skupaj z brskalnikom. Ko se to zgodi, spletni strežniki lahko zabeležijo, kdaj so bili obiskovalci nazadnje na strani, kaj so si ogledovali, kako dolgo so ostali na strani in podobno. Poskrbijo tudi, da si spletne strani zapomnijo vaša gesla, omogočajo napredne načine oglaševanja in uporabo Google Analytics.

 

Novi zakon zahteva, da vprašate za dovoljenje.

Lastniki spletnih strani boste morali obiskovalce obvestiti o piškotkih, ki jih spletna stran uporablja in pridobiti njihovo soglasje za uporabo. To pomeni, da bo obiskovalec, ko bo prišel na stran zagledal okence, kjer bo navedeno, kakšne piškotke stran uporablja in kako delujejo. S klikom bo nato izbral, ali jih dovoli ali ne.

 

Obstajata 2 izjemi:

  • Prva se nanaša na piškotke, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila. Kriterij, ki tu velja je, da sporočila brez piškotka tehnično ni mogoče prenesti.
  • Druga izjema se nanaša na piškotke brez katerih uporabnik ne bo mogel opraviti storitve, ki jo bo zahteval (npr. nakup v spletni trgovini, bančne transakcije, predvajanje multimedijskih vsebin).

 

Nadzor nad novimi določbami bo izvajal informacijski pooblaščenec. Kazni za neupoštevanje nove zakonodaje se gibljejo od 1.000 do 20.000 € za pravne osebe, ki se štejejo za srednje ali velike gospodarske družbe ter od 200 do 1.000 € za samostojne podjetnike posameznike. Z globo od 100 do 500 € pa bo kaznovana odgovorna oseba, ki bo storila prekršek.

Svetujemo vam, da čim prej poskrbite za skladnost svoje spletne strani z zakonom.

Podobni članki