Zakaj se prepirate, če lahko testirate?

Testiranje spletnih straniSpletna stran je rezultat kopice odločitev. Kako predstaviti svoje prednosti, katere barve in slike bodo naredile najboljši vtis, kje naj bo gumb za povpraševanje … Odgovori so pomembni, saj vplivajo na konverzijo spletne strani, torej število povpraševanj ali drug cilj, ki je za vas ključen.

Včasih res ne veste, kako bi se odločili, ali pa se člani ekipe med sabo ne strinjajo.  Na pomoč vam priskoči ena najboljših lastnosti interneta: merljivost.  Preizkusite več rešitev in izberete tisto, ki dokazano prinaša najboljši rezultat. To pa je pravzaprav vse, kar šteje, kajne?

 

Kako testirati spletno stran?

A/B testiranje je eden najpogosteje uporabljenih testov na spletu. Pripravite dve različici spletne strani (ali ene podstrani), ki se razlikujeta po eni lastnosti. To je lahko naslov, barva ali oblika gumba za povpraševanje, slike ali kaj drugega. Če želite, lahko pripravite tudi več različic.

Različici objavite in s pomočjo specializiranega orodja obiskovalce usmerjate na eno ali drugo. Merite rezultate (konverzije) in tako izberete najboljšo.

 

Googlovo novo orodje za testiranje

Včasih smo za testiranje uporabljali Google Website Optimizer, zdaj pa se nam ponuja Content Experiments, ki je del brezplačnega orodja Google Analytics.

Če v vaših Google Analytics ne najdete novega orodja, ne skrbite. Pri Googlu pravijo, da ga bodo v juniju postopoma dodajali k našim računom.

 

Preprostejši test

Če se želite izogniti takšnemu testiranju, lahko preprostejši, a mnogo manj natančen test izvedete tudi drugače: spletna stran naj v enem obdobju vsebuje eno od rešitev (npr. zelen gumb), nato pa jo zamenjate z drugo (npr. moder gumb). Potem primerjajte rezultate v dveh enakih dolgih obdobjih.

Pazite na omejitve: V juniju ste z zelenim gumbom dobili dvakrat več povpraševanj kot v juliju z modrim. Preden se zatrdno odločite za zeleni gumb, preverite še, ali ste v obeh obdobjih na stran privabili podobno število obiskovalcev, ali je na vaš rezultat morda vplivala akcijska ponudba konkurence, sezona in podobno.

 

Testiranje na drugih področjih spleta

Priporočam vam, da testirate tudi vsebino vaših e-novic. S pravim orodjem lahko naredite deljeni test, ki vam pomaga na primer pri izbiri Zadeve sporočila. Na majhen del vaše baze (npr. 10 %) pošlje sporočila z različnimi Zadevami in na podlagi rezultatov izbere najboljšo. To nato pošlje na preostali del vaše baze.

Google oglaševanje je lahko odličen test, ki določi, za katere ključne besede boste investirali še v optimizacijo. Več preberite v prispevku Katere ključne besede so pomembne za uspeh na spletu.

Tudi znotraj Google oglaševanja vseskozi testiramo: objavimo več oglasov in na podlagi rezultatov izberemo zmagovalca, testiramo različne ključne besede, položaje oglasov in še marsikaj.

Podobni članki