HTTP strani v brskalniku Chrome bodo od julija označene kot nezaščitene

Google je na začetku letošnjega leta sporočil, da bo njihov brskalnik Chrome z verzijo 68 od julija 2018 dalje vse spletne strani, ki se odpirajo na HTTP povezavi, označeval kot nezaščitene (Not secure). To je sicer zadnji v vrsti ukrepov, ki jih je Google v zadnjih letih sprejel na področju varnosti na spletu. Že od leta 2015 se, denimo, spletne strani, ki se odpirajo na nezaščitenem HTTP protokolu, razvrščajo na nižja mesta med rezultati brskanja.

Nove oznake

Doslej Chrome v URL naslovni vrstici na straneh, ki se odpirajo na HTTP povezavi, ni prikazoval posebnih oznak.

Strani, ki se odpirajo na HTTPS protokolu, pa so, denimo, označene z zeleno ključavnico in besedo Varno (Secure).

Od verzije 68 naprej bo Chrome tudi spletna mesta, ki se odpirajo na HTTP protokolu, označeval z obvestilom Nezaščiteno (Not secure).

Po Googlovih stopinjah tudi drugi brskalniki

Po napovedih bodo Googlovemu brskalniku Chrome v kontekstu dodatnega označevanja HTTP spletnih mest sledili tudi drugi brskalniki, med njimi Firefox in Safari. Firefox bo spremembe uvedel že s Firefox Nightly, zgodnjo različico Firefox 59, Safari pa je takšne spremembe uporabniškega vmesnika vnesel že z različico Safari Technology Preview verzijo 46, sicer izdano za MacOS Sierra in High Sierra.

Zakaj HTTPS?

Za ureditev odpiranja strani na HTTPS povezavi je potreben SSL certifikat. Ta poskrbi za šifriranje podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, saj omogoča varen prenos podatkov. Slednje je še posebej pomembno takrat, ko se prenašajo občutljivejši podatki, denimo gesla, številke kreditnih kartic in podobno.

Različni tipi SSL certifikatov

Poznamo več vrst SSL certifikatov. Razlike med njimi se kažejo v načinu izdaje in številu (pod)domen, ki jih zaščitijo. Pri izdaji določenih certifikatov se, denimo, preverja le lastništvo domene, pri drugih pa tudi veljavnost podatkov podjetja oziroma organizacije, ki je nosilec SSL certifikata. Nekateri certifikati se lahko uporabijo le za eno poddomeno, drugi pa zaščitijo več poddomen ali več domen hkrati.

Svetujemo, da možnosti namestitve SSL certifikata na svojo domeno preverite pri svojem ponudniku gostovanja. Pri Domovanju so SSL certifikati brezplačno vključeni v vseh novih paketih gostovanja.

Prehod s HTTP na HTTPS

Ko ima domena nameščen certifikat, se lahko uredi odpiranje spletnega mesta na protokolu HTTPS. Slednje pomeni, da uredimo, da se vsi zahtevki spletne strani strežejo prek HTTPS povezave. Za dosego tega je treba urediti vsebino .htaccess datoteke ter ustrezno spremeniti nastavitve spletne strani, pogosto pa to zajema tudi prilagoditev datotek in povezav v podatkovnih bazah.

Potrebujete pomoč pri prehodu s HTTP na HTTPS? Naša ekipa vam lahko pomaga pri ureditvi preusmeritev povezav. Za več informacij in naročilo storitev nam pišite na info@domovanje.com

 

Podobni članki