Varnostne kopije in WordPress

Pomemben element skrbi za varnost spletne strani je periodična izdelava varnostnih kopij. Najsibo zaradi vdora na spletno mesto ali pa popravka strani, pri katerem ni šlo vse po načrtih, je smiselno imeti pri roki varnostno kopijo, iz katere lahko podatke spletne strani enostavno obnovimo.

Varnostno kopiranje pri ponudniku gostovanja

Veliko ponudnikov spletnega gostovanja skrbi za izvajanje varnostnih kopij vsebin, ki jih uporabniki gostijo na strežnikih. Pogostost izvajanja varnostnih kopij in njihov obseg določajo ponudniki gostovanja, obnova podatkov iz varnostnih kopij lahko predstavlja dodaten strošek.

Nekateri ponudniki (med njimi je tudi Domovanje.com) v sklopu gostovanja uporabnikom ponujajo tudi možnost orodij, s pomočjo katerih lahko ti podatke iz razpoložljivih varnostnih kopij obnovijo sami. CPanel nadzorna plošča denimo nudi orodje R1Soft Restore Backups, s katerim je moč iz določene varnostne točke obnoviti vsebine datotek in podatkovnih baz na tem paketu gostovanja.

Lastna izdelava varnostnih kopij

Ker varnostne kopije hranijo podatke spletnega mesta, ki so za nas pomembni in jih zares ne želimo izgubiti, je z vidika skrbi za varnost spletnega mesta smiselno, da za redno izvajanje varnostnih kopij skrbimo tudi sami.

1) Kaj naj vsebujejo?

V sistem varnostnega kopiranja je smiselno vključiti datoteke, iz katerih je mogoče uspešno obnoviti spletno stran. Pri spletni strani tipa WordPress, denimo, je potrebno poskrbeti najmanj za varnostne kopije konfiguracijskih datotek in datotek v mapi wp-content, pa tudi za kopije podatkovne baze. Smiselna je tudi izdelava varnostnih kopij jedrnih datotek WordPress spletne strani.

2) Kako pogosto naj se izdelujejo?

Frekvenco pogostosti izdelave varnostnih kopij v osnovi velikokrat določa to, kolikokrat se vsebine na spletni strani spreminjajo. Pri spletnih straneh, katerih vsebina se ne spreminja pogosto, je denimo dovolj tedenska izdelava varnostnih kopij. Pri straneh, kjer so spremembe stalnica – na primer straneh z veliko novimi uporabniki, veliko novicami, komentarji – je smiselna bolj pogosta izdelava varnostnih kopij.

3) Kam naj se shranjujejo?

Razmisliti je potrebno tudi o tem, kam se bodo varnostne kopije vsebin spletne strani shranjevale. Smiselno je, da je mesto shranjevanja varnostnih kopij neodvisno in da do njega lahko enostavno dostopate. Shranjevanje je mogoče tako “off-line”, torej lokalno, denimo na računalniku ali prenosnem disku, kot tudi “on-line”, kamor na primer sodi  hramba v oblaku. Pri slednjem je nabor ponudnikov širok, med priljubljenimi oblačnimi rešitvami so denimo Dropbox, Google Drive in podobne.

4) Kako jih izdelati?

Obstaja več načinov izdelave varnostnih kopij, vse od ročnega prenosa in shrambe podatkov in “custom” orodij. Ena od bolj priljubljenih rešitev so tudi vtičniki, ki pomagajo pri izdelavi varnostnih kopij in pri regulaciji pogostosti njihove izdelave.

4.1) Izdelava kopij WordPress strani s pomočjo vtičnikov

WordPress kot eden od bolj priljubljenih sistemov izdelave spletnih strani nudi številne vtičnike, ki skrbe za izdelavo varnostnih kopij. V večini jim je skupno:

  • izdelava varnostnih kopij po želenem urniku
  • enostavnost obnove podatkov
  • shranjevanje na eksterni sistem, denimo v oblak

UpdraftPlus

Med priljubljene vtičnike za izdelavo varnostnih kopij sodi UpdraftPlus, ki je zaradi enostavne uporabe precej razširjen. Omogoča izdelavo varnostnih kopij datotek spletne strani in podatkovnih baz ter njihovo obnovitev le z enim klikom. Varnostne kopije se shranjujejo neposredno v oblak, denimo v Dropbox, Google Drive ali Rackspace Cloud.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

BackWPup

Shranjevanje varnostnih kopij v oblak omogoča tudi vtičnik BackWPup. Vtičnik zaznamuje enostavna uporaba, z njegovo pomočjo pa je moč urediti avtomatsko izdelavo varnostnih kopij po poljubnem urniku. Kopije se shranijo v .zip obliko, kar omogoča enostavno obnovitev vsebin.

BackWPup – WordPress Backup Plugin

Duplicator

Vtičnik je poznan predvsem po tem, da uporabnikom omogoča možnost migracije, kopiranja, premikanja ali kloniranja strani iz ene lokacije na drugo. Hkrati je tudi preprost pripomoček za varnostno kopiranje. Kopije se shranjujejo v .zip obliki, omogočeno je tudi njihovo shranjevanje v oblaku, denimo Dropboxu ali Google Drivu.

Duplicator – WordPress Migration Plugin

Namesto zaključka

  • Eden od ključnih elementov varnosti in skrbi za spletno stran je redno izvajanje varnostnih kopij.
  • Varnostne kopije izvajajte dovolj pogosto, da zagotovite obnovo spletne strani brez večje izgube podatkov
  • Poskrbite za dostopnost varnostnih kopij in enostavno možnost obnove podatkov.

Potrebujete pomoč?

Ekipa Domovanja vam lahko pomaga pri nastavitvi vtičnikov za izdelavo varnostnih kopij ali pa uredi obnovitev podatkov iz obstoječih varnostnih kopij. Pišite nam na info@domovanje.com.

Podobni članki