Zaščitite svojo znamko na spletu

Znamka na spletuBlagovna oziroma tržna znamka je več kot samo logotip in ime podjetja. Je vse, kar ste, kar ponujate in kar ljudje mislijo o vas. Vsako podjetje ali organizacija ter celo marsikateri posameznik ima svojo znamko, pa če je registrirana ali ne.

Znamka predstavlja obljubo, ki jo dajete trgu, na primer skrb za stranke, ugodne cene, inovativnost … Da vas ljudje lažje prepoznajo in ločijo od konkurence, to »zapakirate« v simbole, kot so logotip, ime, celostna grafična podoba, slogan in podobno.

 

Nekatere znamke so zgrajene načrtno, druge nastanejo same od sebe. Trg vas začne povezovati z določenimi lastnostmi, pa naj bodo dobre ali slabe. Da se ne zgodi kaj neljubega, malce načrtovanja ne škodi, pa četudi imate majhno družinsko podjetje. Kaj lahko storite, da bo vaša znamka na spletu pod vašim nadzorom?

 

Objavite spletno stran

Veliko podjetnikov dobiva stranke prek priporočil. Nekdo, ki je za vas izvedel na ta način, vas bo želel pred vzpostavljanjem stika preveriti. Če bo hitro našel vašo spletno stran, bo njegov prvi vtis o vas zagotovo boljši.

Spletna stran je tudi priložnost, da vas najdejo tisti, ki za vas sploh še niso slišali – s pomočjo optimizacije strani in Google oglaševanja bo vaša znamka prisotna tam, kjer vaši kupci začnejo svoje iskanje.

 

Registrirajte prave domene

Ste že kdaj obiskali delo.si? Pa delo.com? Morda protivlomnavrata.si in protivlomna-vrata.si? Zoprnija, ki bi jo lahko rešili za manj kot deset evrov na leto, če bi le pravočasno ukrepali.

Če imate možnost, preverjajte zasedenost domen že, ko izbirate ime vaše znamke. Da se izognete zapletom in možnosti, da bi vas potencialni kupci zamešali s konkurenti, registrirajte domene z najbolj priljubljenimi končnicami – dober začetni seznam so .si, .com, .eu, .net in .org. Pomislite na različice z vezaji in brez, pa tudi na šumnike. Dodatne domene lahko uporabite kot alias, ki preusmeri na vašo glavno domeno.

 

Vzpostavite prisotnost v družbenih medijih

Na družabnem spletu se zbirajo vaši kupci. Tam se odvijajo raznorazni pogovori, tudi o vas, vašem poslu in znamki. Mnogo bolje bo, če jih boste spremljali in se v pravem trenutku vključili.

Če imate Facebook stran in Twitter profil za svoje podjetje, ste vključeni v forume, spremljate spletne portale iz vaše panoge in podobno, ste v mnogo boljši poziciji, ko pogovor krene v vašo smer. Če gre za kritiko, hiter in profesionalen odgovor pogasi ogenjček, preden se spremeni v požar. Če gre za vprašanje, lahko ponudite pomoč in gradite kredibilnost svoje znamke. Poskrbite, da pogovori ne gredo mimo vas in da bo vaša znamka tudi v družbenih medijih govorila svojo zgodbo.

 

Vedno bodite na preži

Zagotovo vas zanima, ali se na spletu kaj piše o vas. Pri preverjanju vam lahko pomagajo:

  • Google opozorila: ko orodje zazna novo vsebino z imenom vaše znamke, vas na to opozori po e-pošti.
  • Ker tudi Google opozorila niso čisto zanesljiva, vsake toliko z iskalnikom poiščite ime svoje znamke. Enako lahko storite tudi na Facebooku in forumih vaše panoge.
  • Če želite res dober pregled, se odločite za storitev klipinga, ki pokriva tudi spletne medije.

 

Ohranite konsistentnost

Za vašo znamko stoji obljuba in pomen, ki mora biti vedno enak. Zato bodite pozorni na to, da povsod komunicirate na enoten način. Najbolje bo, da ima pregled nad vašo spletno komunikacijo ena oseba v podjetju, hkrati pa z »zlatimi pravili« seznanite tudi ostale sodelavce. V dobi Facebooka namreč komuniciramo vsi.

Podobni članki