Kako vem, katera povezava mi prinaša kupce?

Oglašujete svojo spletno stran ali spletno trgovino na različnih portalih? Objavljate PR vsebine v spletnih medijih? Potem vas zagotovo zanima, kateri oglasi in objave so vam prinesli povpraševanja oziroma naročila. S pomočjo brezplačnega orodja lahko izveste točno to.

V Google Analytics lahko brez težav pogledate, s katerih spletni mest (referrals) so k vam prišli obiskovalci. Če imate nastavljene cilje, vidite tudi, kateri vir vam prinaša obiskovalce, ki pošiljajo povpraševanja oz. naročajo pri vas.

Kaj pa, če imate na nekem portalu objavljenih več različnih oglasov ali člankov? Google Analytics vam pove, kakšen je skupni rezultat portala, ne zna pa povedati, kateri od petih oglasov, ki ste jih tam objavili, je dober in kateri slab. Vas pa zanima prav to, saj bi radi umaknili oglase in vsebine, ki povzročajo samo stroške, in jih nadomestili s tistimi, ki prinašajo rezultate.

 

Rešitev je URL Builder

URL Builder je orodje, s katerim k povezavi do vaše spletne strani dodate določene oznake. Vsak vaš oglas naj ima tako opremljeno povezavo, znotraj nje pa naj bo označeno, za kateri oglas oz. kampanjo gre.

Primer označenih povezav:

  • https://www.domovanje.com/blog/?utm_source=zanimivportal&utm_medium=banner&utm_content=garancija&utm_campaign=poletna-akcija
  • https://www.domovanje.com/blog/?utm_source=zanimivportal&utm_medium=banner&utm_content=uspeh-splet&utm_campaign=mala-podjetja

Ko bodo obiskovalci kliknili na oglas s tako povezavo, bodo prišli na vašo spletno stran in tam jih bo (po potrditvi piškotkov) zabeležil Google Analytics. Vaše oznake oglasa boste videli v Google Analytics, zraven pa bodo podatki o tem, kakšne rezultate je prinesel vsak oglas.

 

Kako ustvarim povezavo z URL Builderjem?

URL Builder boste našli na tej povezavi. V okenca preprosto vnesete povezavo, kamor naj vodi oglas, in vaše oznake, ob kliku na gumb Submit pa boste dobili označeno povezavo, ki jo nato uporabite za oglas ali drugo vsebino. Pogosto jo boste recimo skupaj z oglasom poslali svojemu kontaktu na portalu, kjer oglašujete.

 

Kaj pomenijo posamezne oznake?

Določene oznake v URL Builderju so obvezne, druge pa so opcijske. Obvezne so:

  • utm_source, kamor na kratko zapišete, kam je umeščena povezava, npr. ime spletne strani, ali pa oznako e-novice.
  • utm_medium, kamor zapišete, za kakšen tip vsebine gre, npr. banner oz. pasica, prispevek, novica ipd.
  • utm_campaign, s katero bolj natančno definirate, za točno katero vsebino oz. kampanjo gre.

Če želite razlikovati posamezne oglase, vam bo prav prišla oznaka utm_content, v utm_term pa bi lahko vpisali ključno besedo, na katero oglašujete. Pomembno je, da zapišete oznake, iz katerih se boste znašli, ko boste gledali rezultate v Google Analytics.

 

Kje vidim rezultate?

V Google Analytics izberite meni Acquisition, nato pa podmeni Campaigns. Tam lahko zdaj gledate podatke po posameznih oznakah ali pa jih kombinirate s pomočjo filtra Secondary dimension.

Pogled Campaigns v Google Analytics

 

URL Builder ima svoje omejitve

Označene povezave lahko uporabljate za oglase, članke, e-novice, sponzorske logotipe in še marsikaj. Pri tem pa je dobro vedeti, da podatki, ki jih boste videli v Google Analytics, ne bodo popolni.

Prva stvar, ki jih omejuje, so obvestila o piškotkih. Merjenje z Google Analytics od nas zahteva, da na spletno stran namestimo ustrezno obvestilo in ustavimo nalaganje piškotkov, dokler ne pridobimo privolitve obiskovalca. Če je ne dobimo ali pa je izvedena tako, da se recimo stran ponovno naloži, se bodo naše oznake izgubile, preden bi jih Google Analytics lahko zaznal.

Včasih se zgodi tudi, da se ob kliku na povezavo spletna stran sicer odpre, oznake pa se ne prenesejo.

Vse to pomeni, da je URL Builder sicer še vedno zelo uporaben, hkrati pa se ne zanašamo samo nanj.

Podobni članki