Kratek vodič po Search Console

Kaj je Search Console?

Google Search Console (prej poimenovan Google Webmaster Tools) je brezplačno orodje, s pomočjo katerega lahko boljše razumete, kako Google „vidi“ vašo spletno stran. V orodju najdete podatke o tem, kako so obiskovalci našli vašo stran, pomaga vam najti napake na strani ter omogoča (do neke mere) komunikacijo z Googlom.

Za Search Console trenutno obstajata dva uporabniška vmesnika: stari ter novi, ki je še v BETA verziji in zato manj uporaben. Zaenkrat priporočam uporabo starega vmesnika.

Ustvarjanje računa in povezava z Google Analytics

Ustvarjanje računa je zelo enostavno – le sledite navodilom. Opozorila pa bi na dve posebnosti:

  • Verifikacija računa: dokazati morate, da ste vi upravitelj spletne strani, za katero kreirate Search Console račun. To lahko storite na več načinov, za vsakega so pripravljena tudi navodila. Običajno pa je najlažje uporabiti preverjanje s pomočjo Google Analytics računa ali HTML oznake (velja predvsem za WordPress strani, ki uporabljajo vtičnik Yoast SEO.
  • Povezava z Google Analytics: izkoristite vse prednosti Googlovih orodij in povežite Google Search Console in Google Analytics račun. Tako boste podatke iz Search Console (npr. ključne besede z vpisom katerih so uporabniki našli vašo stran) videli tudi v Analytics.

Računa povežete v Google Analytics razdelku Admin -> Property -> Product linking.

Uporabne informacije, ki jih najdete v Search Console

1. Iskanje napak na vaši strani

S pomočjo Search Console lahko spremljate delovanje vaše spletne strani in morebitne napake, ki se pojavljajo.

Poročilo: Iskanje po vsebini -> Napake pri iskanju po vsebini

Poročilo prikazuje napake, na katere je naletel Googlov pajek, ki je indeksiral vašo stran. V poročilu boste našli naslov strani, kjer se je napaka pojavila, ter razlog za napako (koda odziva).

Pazljivi bodite predvsem na napake o nedosegljivosti neke podstrani.
Navedene so napake v zadnjih 90 dneh, zato priporočam redno preverjanje tega poročila. Napake lahko vplivajo na pozicijo strani med rezultati iskanja ter so razlog za slabšo uporabniško izkušnjo.

Poročilo: Prikazovanje pri iskalnih poizvedbah -> Izboljšave HTML-ja

V tem meniju boste našli seznam napak v HTML kodi vaše spletne strani. Te lahko vplivajo na uporabniško izkušnjo, hitrost delovanja spletne strani in tudi samo uvrstitev na Googlu.

Primer so podvojeni metaopisi, prekratki metaopisi, itd.

2. Seznam ključnih besed, s pomočjo katerih so vas obiskovalci našli

Zelo uporabno poročilo se nahaja v Promet iz iskalnega omrežja -> Analitika iskanja.

Poročilo omogoča vpogled v ključne besede, ki so jih obiskovalci vpisali v Googlov iskalnik ter tako našli vašo spletno stran. Ti podatki so bili nekoč del Google Analytics poročil, danes pa jih lahko v tem orodju vidite le, če povežete orodji Search Console in Google Analytics (kot navedeno zgoraj).

V poročilu najdete seznam ključnih besed, ki so jih v Google vpisali obiskovalci. Prikažete lahko tudi stolpec Položaj ter CTR ter tako vidite, na katero mesto se uvršča vaša stran ob iskanju določenih besed oziroma koliko uporabnikov klikne na ogled vaše strani.

3. Nastavitve, s katerimi vplivate na prikaz vaše strani na Googlu

Poročilo: Iskanje po vsebini -> Zemljevidi spletnih mest

Sitemaps so datoteke, ki so namenjene predvsem iskalnikom in spletnim pajkom, saj preko njih pridobijo informacije o strukturi vaše strani. Sitemaps lahko vključujejo tudi meta podatke o npr. slikah na strani, video, kako pogosto posodabljate stran.

Z dodajanjem sitemap-a v Search Console pomagate Googlu pridobiti informacije o vaši spletni strani. To je priporočljivo storiti predvsem v primeru, ko objavljate novo spletno stran. Lahko bi počakali, da vas Google najde sam, lahko pa pohitrite ta proces in stran »javite« sami preko Search Console.

Poročilo: Googlov indeks -> Odstranjevanje spletnih naslovov in Blokirani viri

Včasih za katero od podstrani ne želite, da je prikazana med rezultati iskanja na Googlu. V razdelku Odstranjevanje spletnih naslovov lahko začasno skrijete določeno podstran, da ta ni prikazana med Googlovimi rezultati.

Trajno lahko dostop do izbranih podstrani blokirate s pomočjo robots.txt datoteke. Tako blokirane strani so vidne v razdelku Blokirani viri. Več o robots.txt datoteki in njeni sestavi: https://moz.com/learn/seo/robotstxt

Poročilo: Prikazovanje pri iskalnih poizvedbah – Označevalnik podatkov

Ste med rezultati iskanja že opazili, da imajo nekatere strani posebej označene npr. dogodke, izdelke, ocene strank ipd.? To so strukturirani podatki. Navodila za pravilno označevanje teh podatkov najdete v Search Console.

Še nekaj primerov uporabe

Ste na svoji stran spremenili pomemben podatek, Google pa ga med rezultati še vedno prikazuje?

Spremembo lahko sporočite Googlu s pomočjo Search Console. Pri tem ni potrebno oddati celotnega sitemap-a. To storite tako, da v Iskanje po vsebini -> Prenesi kot Googlebot oddate URL strani, ki se je spremenila ter kliknete na Zahtevaj indeksiranje.

Želite svojo spletno stran preseliti na drugo domeno?

S pomočjo Search Console Googlu sporočite, da ste spletno stran premaknili na drugo domeno ter mu omogočite, da hitro posodobi vse rezultate v iskalnikih. S tem kolikor je mogoče preprečite poslabšanje pozicije med rezultati. Prenos naj poteka v naslednjem vrstnem redu:

  1. Spletno stran premaknite na novo domeno.
  2. Ustvarite in verificirajte nov Search Console račun (na novi domeni).
  3. V nastavitvah izberite Sprememba naslova ter sledite navodilom.

Del celotnega postopka prenosa strani iz ene domene na drugo je tudi ureditev preusmeritev oz. t.i. redirects (preusmeritev iz starega URL naslova na novega). V Search Console lahko preverite, ali ste pozabili dodati katero od preusmeritev. To preverite v poročilu Iskanje po vsebini -> Napake pri iskanju po vsebini.

Search Console – nepogrešljivo orodje vsakega lastnika spletne strani

Dandanes resnično drži, da če niste na Googlu, ne obstajate. Orodje Search Console vam pomaga razumeti, kako Google pozicionira vašo stran ter – kar je še pomembnejše – kako lahko to pozicijo izboljšate.

Podobni članki