Strežniki v oblaku – dobra izbira za zmanjšanje stroškov podjetja

Pravijo, da se zgodovina rada ponavlja. Čeprav to večkrat velja za vojne, revolucije, kralje in kraljice, velja tudi za zgodovino računalništva.

Zadnjih 30 let je v računalništvu opazen trend: veliki, centralizirani operacijski sistemi niso več priljubljeni. Osebni, moč-ljudem, naredim-sam sistemi so novi trend. V 80-ih so podjetja najemala zunanje izvajalce, ki so imeli na razpolago »sistemske vire« za izvajanje zahtevanih kalkulacij, bodisi za prodajo, nabavo ali druge statistične analize. Danes vse več podjetij ugotavlja, da je sistemske vire bolje najeti. In tu pridemo do novega trenda: rešitve in storitve v oblaku.

REŠITVE IN STORITVE V OBLAKU

Računalništvo v oblaku pomeni, da je strojna in programska oprema, ki jo uporabljate na vašem računalniku oziroma mreži, dostopna preko interneta in jo priskrbi ponudnik storitve v oblaku.

Večina nas (nevede?) uporablja računalništvo v oblaku že leta. Primer je uporaba iskalnika Google: ko iščete neko informacijo, se ta prenese preko interneta in obdela v tisočih Google strežnikih, ki vrnejo množico rezultatov.

Isto velja za spletno elektronsko pošto. Se spomnite priljubljenega Hotmail-a? Že takrat je Hotmail shranjeval elektronsko pošto v oblaku. Če začnete danes pisati elektronsko sporočilo v Gmailu, se shrani v Osnutkih, s pisanjem pa lahko nadaljujete na drugi lokaciji in drugi napravi. Računalništvo v oblaku nas spremlja že dlje časa.

PREDNOSTI RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU

Poglavitni razlog, zakaj podjetja selijo svojo IT infrastrukturo v oblak, so vsekakor manjši in bolj obvladljivi stroški.

Investicijski cikli v strojno opremo, ki naj bi bila v uporabi pet ali celo več let, so postali predolgi. Podjetja težko ostanejo v koraku s časom, nemogoče pa je tudi točno predvideti rast in potrebe za naslednjih n let.

Računalništvo v oblaku ima tu očitno prednost. Podjetje lahko zakupi le toliko virov, kot jih v danem trenutku potrebuje, in jih po potrebi v prihodnosti zmanjšuje ali povečuje.

 

Obenem podjetja s pomočjo rešitev v oblaku takoj zmanjšajo stroške, saj jim ni treba kupiti drage strojne opreme, kot so trdi diski, dodaten spomin ali naprave za varnostne kopije.

Manjša podjetja, ki nimajo lastnih IT oddelkov, pogosto najamejo prostor v oblaku za svoje podatke. Stroške je tako lažje planirati, potrebe po naložbah v osnovna sredstva se zmanjšajo, strošek oblaka pa se plačuje iz naslova mesečnih obveznosti.

Prav tako lahko podjetja z uvedbo novih aplikacij, rešitev ali procesov enostavno širijo potrebe po sistemskih IT virih brez dragih investicij v strojno opremo.

Manjša in srednja podjetja pogosto izkoristijo prednosti hibridnih oblakov, ki omogočajo fleksibilno rešitev, saj kombinirajo zasebni in javni oblak. Podjetja najamejo vzdrževano infrastrukturo s strani ponudnika in tako zmanjšajo stroške vzdrževanje IT.

OD DOMENE DO SPLETNEGA GOSTOVANJA DO STREŽNIKA V OBLAKU

Domovanje je blagovna znamka podjetja DHH.si d.o.o., ki deluje v skupini DHH. Ta združuje podjetja iz 5 držav, ob Sloveniji so to še Hrvaška, Srbija, Italija in Švica. Registrirali smo že več kot 200.0000 domen in oskrbeli preko 90.000 naročnikov.

Pri Domovanju lahko registrirate domene z različnimi domenskimi končnicami ter zakupite prostor, kjer bodo gostovale na domene vezane vsebine, denimo elektronska pošta in spletne strani. Naša pestra ponudba obsega tako različno zmogljive pakete deljenega spletnega gostovanja kot tudi VPS pakete.

S 1. oktobrom smo razširili ponudbo s strežniki v oblaku, saj verjamemo, da celostna rešitev omogoča podjetjem izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja IT tehnologija, glede na potrebe in pričakovanja.

Več o ponudbi najdete na naši spletni strani.

Podobni članki