4 prednosti cloud strežnikov za vaše podjetje

Ključnega pomena v podjetjih te dni je prostor za vpeljavo novih tehnologij, kamor spadajo tudi strežniki v oblaku. Zato vam v tokratnem prispevku predstavljamo 4 odlične prednosti rešitev v oblaku, ki bi jih moralo poznati vsako podjetje, usmerjeno v rast in prihodnost.

1. Brez investicije / stroškov pri nakupu opreme – pay as you go

Časi, ko je podjetje investiralo v več enakih strežnikov, ki so jih imeli v lastnih prostorih (približek podatkovnega centra), so že zdavnaj minili. Vse več podjetij namreč virtualizira svoje strežnike, ki poganjajo ključne aplikacije v podjetju, kar je tudi smiselno: s strežniki v oblaku si podjetje tako omogoči, da brez (drage) investicije v lastno strojno opremo pride do enakih ali boljših možnosti.
Veliko podjetij je na začetku zaskrbljenih, vendar tisti, ki pretehtajo prednosti in slabosti uporabe storitev v oblaku, morajo upoštevati več faktorjev kot le začetno investicijo. Upoštevati morajo donosnost naložbe.

Če upoštevamo dejstva, da podjetje plača po dejanski porabi virov (npr. porabo diskovnega prostora) in se s tem izogne začetni investiciji za prihodnjih nekaj let, kot bi to storili pri nakupu lastne strojne opremo, je dejanski prihranek mnogo višji!
Z virtualnimi strežniki v oblaku podjetje ne pridobi samo skalabilnosti, ampak tudi zanesljivost, saj ponudnik v primeru izpada omogoča nadomestno strojno opremo in takojšen zagon virtualnih strežnikov na drugi strojni opremi.

2. Fleksibilnost in prilagajanje virov

Narava posla je te dni zelo dinamična; z rešitvami v oblaku in možnostjo večje prilagodljivosti pa si lahko podjetje zagotovi širši spekter IT storitev.
Podjetje si lahko hitro poveča ali zmanjša zahtevane vire, ki jih potrebuje glede na potrebe posla v danem trenutku.
Ko se v podjetju načrtujejo IT potrebe za naslednje leto (ali več let), ni potrebno ugibati, koliko virov bodo potrebovali, saj jih lahko dejansko prilagajajo na dnevni ravni.

Take možnosti so več kot idealne za podjetja, kjer se narava posla skozi leto spreminja, recimo maloprodaja ali računovodske storitve. Mogoče se pripravljate na implementacijo nove programske opreme in niste prepričani, kakšne bodo vaše potrebe po rasti virov? Z rešitvami v oblaku si tako omogočite razširitev virov glede na dejansko rast! Prilagoditve so izvedene izredno hitro, saj ponudnik zagotovi ogromno fleksibilnosti, posledično pa lahko čas namenite poslovanju podjetja, prodaji, tistemu, kar generira prihodke.

Razširitve niso vezane na kapital, saj ne gre za investicijo, kar nima velikega vpliva na denarni tok, v primerjavi z investicijo podjetja v lastno strojno opremo.

3. Varnost

Varnost naj bi bila v večini podjetij na prvem mestu, vendar realnost pogosto kaže drugo sliko. Kako pa je za varnost poskrbljeno z rešitvami v oblaku? Nadzoruje jo ponudnik storitev, kar je mnogo bolj napredno kot rešitve, ki jih imajo podjetja v svojih prostorih. Te rešitve niso samo drage, ampak je vanje potrebno investirati tudi nekaj časa. Poleg tega so podatki shranjeni na oddaljeni lokaciji, zato je fizični dostop onemogočen oz. mnogo zahtevnejši, kot v primeru strojne opreme na lokaciji podjetja.

Faktor, ki ga morajo podjetja tudi upoštevati, je politika neprekinjenega poslovanja in povrnitve podatkov v primeru izpada. Tudi časovno majhni izpadi imajo lahko ogromne posledice za poslovanje podjetja: ustavitev proizvodnje, zmanjšanje prihodkov, posledično tudi škoda, ki je povzročena blagovni znamki.
Z rešitvami v oblaku že sam ponudnik omogoča hitro povrnitev storitev v delujoče stanje od izpada elektrike, do težjih primerov.

Kaj pa preventiva pred izgubo podatkov?

Permanentna izguba podatkov je nesprejemljiva, a precej bolj pogosta težava kot si morda mislite. Ste že pomislili, kaj se lahko zgodi v primeru okvare strojne opreme, če ima vaše podjetje vse podatke razpršene po delovnih postajah, nekaj pa na vašem lokalnem strežniku?
S strežnikom v oblaku si zagotovite varnost podatkov in izognite njihovi potencialni možni izgubi.

4. Nižji stroški vzdrževanja – strošek dela / zaposlenih je nižji

Zaposleni v podjetju (IT oddelek) morajo veliko časa nameniti analizi in odpravi napak na strojni opremi ter seveda njenemu vzdrževanju.
S strežniki v oblaku pa ponudnik na več nivojih prevzame vzdrževanje strojne opreme: od strežniške do omrežne opreme. S tem lahko podjetje dodatno zmanjša svoje stroške, obenem pa se lahko IT oddelek posveti delu na projektih, ki so ključni za poslovanje.

Potrebujete ponudbo, ki je prilagojena vašim potrebam? Pošljite nam povpraševanje! 

Podobni članki