Ste pripravljeni na naslednjo stopnjo?

VPS gostovanja postajajo vedno bolj priljubljena izbira za gostovanje večjih spletnih portalov, trgovin in spletnih aplikacij.

Če iščete gostovanje, imate na voljo tri možnosti: skupno gostovanje (shared hosting), gostovanje na VPS strežniku in gostovanje na namenskem strežniku (dedicated server). Vsaka vrsta gostovanja ima svoje prednosti in slabosti, najboljše razmerje med zmogljivostmi in ceno pa nudijo prav VPS strežniki, saj združuje prednosti obeh drugih vrst gostovanja.

Skupno gostovanje (shared hosting) zaradi enostavnosti uporabe, nizke cene in velikega števila ponudnikov sicer predstavlja idealno rešitev za začetnike, a lastniki visoko obiskanih spletnih strani in drugi napredni uporabniki kmalu ugotovijo, da skupno gostovanje ne zadostuje več njihovim  potrebam, zato poiščejo bolj prilagodljive in zmogljive rešitve.

Ena od alternativ skupnemu gostovanju je nakup namenskega strežnika, ki je najzmogljivejša rešitev, a se zaradi visoke začetne investicije (nakup strežnika) in drugih stroškov (kolokacija – povezava strežnika na internet) ter zahtevnega vzdrževanja zanj odločajo le večja podjetja in najbolj izkušeni uporabniki.

Most med skupnim gostovanjem in namenskim strežnikom, ki združuje prednosti obeh, predstavljajo VPS strežniki, pri katerih se fizični strežnik razdeli na več virtualnih enot – VPS strežnikov. Vsakemu VPS strežniku se dodeli in zagotovi uporaba določenega dela sistemskih virov (procesorskega časa, spomina in trdega diska). Vsak VPS strežnik ima lahko nameščen lasten operacijski sistem (Linux ali Windows), hkrati pa uporabnik dobi polni (root) dostop do strežnika, kar mu omogoča, da celoten strežnik administrira sam.

Za uporabnike, ki niso vešči administriranja strežnikov, je običajno kot doplačljiva storitev na voljo tudi možnost, da za VPS strežnik skrbijo administratorji ponudnika gostovanja (managed VPS server).

 

Podobni članki