Naj vam VPS strežnik olajša delo

VPS (navidezni zasebni) strežnik je okolje, pri katerem fizični strežnik razdelimo na več virtualnih enot. Vsakemu VPS strežniku se na posameznem fizičnem strežniku dodeli in zagotovi uporaba določenega dela sistemskih virov (procesorskega časa, spomina in trdega diska). Ponuja vam samostojnost, neodvisnost, prilagodljivost in mobilnost.

 

Samostojnost in neodvisnost

Prav jedro definicije VPS strežnika predstavlja njegovo glavno prednost, saj lahko na posameznem fizičnem strežniku poganjamo več popolnoma ločenih VPS strežnikov z različnimi operacijskimi sistemi in konfiguracijami. To nam omogoča, da na isti strojni opremi neodvisno poganjamo in testiramo delovanje različnih operacijskih sistemov in aplikacij. Ker VPS strežniki na istem fizičnem strežniku ne vplivajo drug na drugega, to hkrati omogoča prosto testiranje nastavitev, ne da bi vplivali na ostale uporabnike, ki gostujejo na istem fizičnem strežniku.

 

Prilagodljivost in mobilnost

VPS strežniki so izredno primerni tudi za pogajanje zahtevnih aplikacij, ki se hitro razvijajo in rastejo, saj lahko v primeru povečane obremenjenosti VPS strežniku na enostaven način povišamo kvote ali pa ga prenesemo na drug fizični strežnik z močnejšo strojno opremo. Vse to nam omogoča večjo fleksibilnost, saj lahko gostovanje sproti nadgrajujemo in tako prilagajamo svojim potrebam, kar posledično pomeni racionalizacijo stroškov.

VPS strežniki pa niso uporabni samo za obstoječe aplikacije, ampak omogočajo tudi lažjo in hitrejšo vpeljavo novih produktov, storitev in aplikacij, saj je čas za vzpostavitev VPS strežnika neprimerno krajši kot nakup in vzpostavitev namenskega strežnika, kar znova poveča našo fleksibilnost.

 

Ponovna vzpostavitev sistema v primeru izpada

V primeru izpada strežnika zaradi napake v strojni opremi je uporaba VPS strežnika pomembna prednost, saj je možno celoten VPS strežnik hitro prenesti na drug fizični strežnik, s čimer se občutno zmanjša t.i. downtime oz. nedosegljivost strežnika.

Pri nas se lahko ob zakupu VPS strežnika odločite še za aktivno spremljanje dosegljivosti vašega VPS strežnika (uptime monitoring). V primeru izpada VPS strežnika v roku 5 minut prejmete SMS in/ali elektronsko sporočilo z obvestilom o nedosegljivosti VPS strežnika. Tako se lahko hitreje odzovete na težavo in skrajšate čas nedosegljivosti strežnika. Če imate poleg spremljanja dosegljivosti strežnika zakupljeno še vzdrževanje in nadgradnje strežnika, pa v primeru izpada za ponovno delovanje poskrbijo naši administratorji.

Podobni članki