Poskrbite za varnost svojih gesel

Ste se danes že prijavili na Facebook ali pa morda v kak drug spletni portal? Ste pogledali stanje v spletni banki ali preverili e-pošto? Nakupovali v spletni trgovini? Vsi ti sistemi so od vas najprej zahtevali geslo.

Tipični spletni uporabnik uporablja 6,5 gesel na štirih različnih portalih, dnevno pa jih mora vpisati v povprečju osemkrat. Za njimi se skrivajo pomembni in občutljivi podatki: vaše finance, zasebne informacije, poslovne skrivnosti. Geslom se ne morete izogniti, kako torej poskrbeti za njihovo varnost?

Pomislite, kaj se lahko zgodi, če neznanci pridejo do vašega gesla za spletno banko ali pa e-pošto. Z varnim geslom se lahko izognete posegu v vašo zasebnost, pa tudi hudim finančnim zapletom.

Kriptiranih oz. enkratna gesla poskrbijo za varnost vaših podatkov. Takšna gesla so tudi najbolj varna in jih je težje odkriti, saj so sestavljena iz naključnih črk, številk in znakov. Za vas jih ustvari program, imenovan generator gesel.

Generatorje gesel najdete na teh povezavah:

www.pctools.com

www.goodpassword.com

www.adel.nursat.kz

www.roboform.com

 

Tudi, če si boste svoje geslo izmislili sami, se je modro držati naslednjih napotkov:

  • uporabite večje število znakov,
  • uporabite veliko in malo začetnico, številke ali znake kot npr. @, #, *,€ …
  • ne uporabljajte osebnih podatkov (imen, rojstnih datumov ali letnic).

Uporabite pa lahko na primer le prve črke vam znane besedne zveze ali pa povsem nepovezane besede in znake, na primer racakrivuLja27pleS (pozor, ta primer je objavljen, zato ni več najbolj varno geslo).

Podobni članki