Moji e-maili so označeni kot SPAM. Kaj lahko storim?!

Zadeva je resna, saj gre za dostavljivost vaših elektronskih sporočil. K sreči obstaja enostavna rešitev: ureditev SPF in DKIM v DNS zapisih vaše domene.

SPF in DKIM – kaj je to?

SPF in DKIM zapisa poskrbita za avtentikacijo elektronske pošte ter pomagata pri preprečevanju pošiljanja SPAM, spoofing ter phishing sporočil.

 

Kaj je SPF zapis?

SPF (Sender policy Framework) je DNS zapis, ki določa iz katerih IP naslovov je dovoljeno pošiljanje sporočil iz vaše domene. Povedano drugače: SPF zapis vsebuje seznam strežnikov, ki so pooblaščeni za pošiljanje vaše e-mail pošte. Poštni strežnik prejemnika lahko na ta način preveri, ali je bilo določeno sporočilo resnično poslano iz vaše domene.

Če je v SPF zapisu navedeno ime ali IP naslov, ki ustreza IP naslovu poštnega strežnika pošiljatelja, bo prejemnikov strežnik to sporočilo tudi sprejel, v nasprotnem primeru ga bo zavrnil oziroma bo dostavljen v prejemnikov predal kot neželena pošta.

Kaj je DKIM zapis?

DKIM (DomainKeys Identified Mail) je oblika e-poštne avtentikacije, ki uporablja kriptiranje s pomočjo javnega ključa. Pošiljatelj ustvari DKIM ter tako “podpiše” sporočilo. Prejemnik nato preveri, ali je e-mail podpisan z veljavnim DKIM podpisom ter se s tem prepriča, da originalno sporočilo ni bilo spremenjeno.

Omenjen zapis torej prav tako preprečuje, da bi prejemali neželena sporočila. Obenem pa je pomembno, da imate DKIM urejen tudi vi, saj so lahko v nasprotnem primeru vaša sporočila označena kot SPAM.

Kako nastavim SPF in DKIM zapis?

Oba zapisa uredite na paketu gostovanja, kjer imate urejeno DNS cono vaše domene.

Če gostujete na naših strežnikih (Domovanje.com), smo za SPF in DKIM zapisa poskrbeli že mi.

Če gostujete pri drugih ponudnikih, lahko zapisa uredite na naslednji način:

Nastavitev SPF zapisa

V že obstoječi SPF zapis dodate vrednost, ki vam jo je posredoval upravljalec vašega paketa gostovanja. Če zapis še ne obstaja, dodate novega.

Primer: vasadomena.si IN TXT “v=spf1 a mx include:_spf.controlpanel.si ?all”.

Nastavitev DKIM zapisa

Vrednost DKIM zapisa lahko vidite v nadzorni plošči, pod zavihkom za verifikacijo elektronskega poštnega predala. Na cPanel nadzorni plošči se omenjen zapis nahaja pod “Email Deliverability”.

Zapis prav tako lahko uredite v DNS coni vašega paketa gostovanja.

Ugodno e-mail gostovanje, kjer so vse nastavitve že urejene

Ureditev SPF in DKIM zapisa je ponavadi najlažje prepustiti ponudniku, ki bo znal v celoti poskrbeti za dobro dostavljivost sporočil. V naših paketih gostovanja sta oba zapisa že nastavljena.

Ob tem naj še enkrat omenim vse prednosti našega novega E-mail gostovanja:

  • predali velikosti od 5 GB do (neverjetnih) 50 GB,
  • dostop do sporočil iz vseh naprav, kjerkoli in kadarkoli,
  • brez oglasov in preprodaje vaših osebnih podatkov,
  • pomoč izkušene ekipe pri nastavitvi predalov, in seveda
  • za ureditev SPF in DKIM zapisa poskrbimo mi!

PREVERITE NOVE PAKETE E-MAIL GOSTOVANJA >>>

Podobni članki