Zakaj je nujno posodobiti WordPress in vtičnike?

Mnogi lastniki WordPress strani nas sprašujejo, ali so posodobitve res tako nujne. Odgovor je DA!

Redne posodobitve poskrbijo za varnost strani, ureditev znanih hroščev, dodatne funkcionalnosti in izboljšajo delovanje strani.

Varnost strani

WordPress je zaradi svoje priljubljenosti pogosta tarča spletnih kriminalcev, ki iščejo nove načine za napade. Posodobitve jedra, vtičnikov ali teme pogosto zakrpajo novo odkrite ranljivosti.

Naj vas o nujnosti posodabljanja prepriča ena od raziskav, ki je pokazala, da kar 83 % napadenih strani ni bilo posodobljenih.

Ureditev hroščev

(Ne tistih živih, pač pa tistih napak, ki se v angleščini imenujejo bug-i)

Posodobitve pogosto uredijo tudi hrošče, ki so bili odkriti v prejšnjih verzijah.

Dodatne funkcionalnosti

Posodobitve pogosto vključujejo tudi nove funkcionalnosti. Se spomnite uvajanja GDPR sprememb? WordPress je pred 25. majem poskrbel za novo različico jedra, ki je vsebovala tudi vse potrebne funkcionalnosti za zadostitev GDPR zahtevam.

Hitrejše delovanje strani

Razvijalci jedra WordPressa se zavedajo, da je hitrost strani zelo pomembna za uporabniško izkušnjo in položaj na Googlu. Zato posodobitve pogosto vključujejo tudi izboljšave hitrosti delovanja strani.

Kako posodobiti WordPress stran?

Če je bilo jedro, vtičnik ali tema posodobljena, boste ob prijavi v WordPress videli obvestilo, da uporabljate zastarele aplikacije. Opozorilo vam bo svetovalo posodobitev.

Če se le redko prijavite v urejevalnik strani, lahko naložite tudi poseben vtičnik, ki vam bo ob izdaji nove verzije vtičnika ali jedra poslal e-mail (npr. WP Updates Notifier).

Posodobitev naj poteka po naslednjem vrstnem redu:

  1. Naredite kopijo spletne strani. Tako boste lahko v primeru težav obnovili prejšnjo različico strani.
  2. Namestite nove verzije jedra, vtičnikov in tem.
  3. Preverite delovanje svoje spletne strani. Pri posodobitvah lahko pride do napak pri delovanju spletne strani, ki so posledica nekompatibilnosti jedra, vtičnikov in/ali tem.

Avtomatske posodobitve strani

Nastavite lahko tudi avtomatske posodobitve jedra, vtičnikov in teme. Ta opcija sicer ne preverja delovanja strani po posodobitvi. Lahko se torej zgodi, da bo stran avtomatsko posodobljena, a po posodobitvi ne bo več pravilno delovala, vi pa tega ne boste takoj opazili.

Posodobitve s pomočjo vtičnika

Vtičnik Easy updates manager lahko nastavite avtomatsko posodabljanje strani.

Po namestitvi preglejte nastavitve in določite, v katerih primerih naj se posodobitve izvedejo samodejno.

Nastavitev posodobitev v wp-config datoteki

Avtomatske posodobitve lahko nastavite tudi v wp-config datoteki. V datoteko dodate naslednje vrstice:

define('WP_AUTO_UPDATE_CORE', true);
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_true' );
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_true' );

Avtomatsko odpravljanje ranljivosti in ročne posodobitve

Ker so varnostne posodobitve izjemnega pomena, je te najbolje avtomatizirati. Ostale posodobitve pa je zaradi možnosti nedelovanja spletne strani morda bolje urediti ročno.

Kako poskrbeti za avtomatsko ureditev ranljivosti WordPress strani?

Pri Domovanju vsebujejo vsi paketi gostovanja brezplačno Domovanje aktivno zaščito. Ta med drugim poskrbi tudi za redno in avtomatsko krpanje znanih varnostnih ranljivosti.

Orodje Patchman, ki je nameščeno v vašem paketu gostovanja, vsak dan pregleda vašo spletno stran. Če pri tem naleti na varnostno ranljivost, o tem obvesti upravitelja strani, nato pa ranljivost odpravi (namesti popravke).

Ker orodje ne nadgradi jedra ali vtičnikov, težav pri delovanju strani ne pričakujemo.

Posodobitev jedra, vtičnikov in tem

Omenjeno lahko uredite sami, lahko pa tudi posodobitve prepustite ekipi izkušenih strokovnjakov. V naši ponudbi boste tako našli storitev Vzdrževanje WordPress spletne strani, ki zajema redne posodobitve jedra WordPress-a, vtičnikov in oblikovnih predlog, vzpostavimo pa tudi avtomatsko izdelavo varnostnih kopij. Pišite nam za več informacij.

Podobni članki