Je vaša spletna stran dovolj hitra za Google?

Obiskovalci strani nočejo čakati, da se spletna stran naloži. Raziskave kažejo, da kar 50 % uporabnikov pričakuje, da bo spletna stran naložena v 2 sekundah, 40 % uporabnikov pa bo zapustilo stran, ki se nalaga več kot 3 sekunde. Poleg tega tudi Google pri uvrščanju spletnih strani vse bolj upošteva hitrost delovanja strani. Zaključek je jasen: vaša spletna stran mora delovati hitro!

Veste, kako hitro deluje vaša spletna stran?

Hitrost svoje spletne strani lahko preverite z enim od orodij:

Ne glede na to, za katero analizo se odločite, bo ta vsebovala tudi smernice, iz katerih boste lahko sprejeli ukrepe za pohitritev strani.

Najpogostejši vzroki za počasno delovanje strani

  • Neoptimizirane slike

Vsaka spletna stran vsebuje slikovni material, zato so (prevelike) slike najpogostejši razlog za predolgo nalaganje spletne strani. Priporočamo, da vse slike prilagodite na velikost, kot jo uporabljate za prikaz na strani. Zmanjšanje velikosti slike je najlažje urediti še preden sliko naložite na stran. Če so slike že naložene na strežniku, pa si lahko pri optimizaciji pomagate z različnimi vtičniki (npr. TinyPNG ali Smush).

  • Stran brez predpomnenja

Pravilno nastavljeno predpomnenje strani poskrbi za razbremenitev strežnika ter posledično hitrejše delovanje spletne strani. Za WordPress strani priporočamo uporabo npr. W3 Total Cache.

  • Uporaba starejše verzije PHP

PHP 7.3 je najnovejša in najhitrejša verzija PHP – v primerjavi s predhodno verzijo PHP 5.6 deluje tudi do 2-krat hitreje in porabi do 50 % manj spominskih virov strežnika. V nadzorni plošči cPanel zato priporočamo izbiro zadnje verzije PHP.

To je seveda le nekaj razlogov za počasno delovanje strani. Še več napotkov za izboljšanje boste prejeli v analizi trenutnega stanja.

Pohitritev spletne strani je najbolje prepustiti strokovnjaku

Ekipo Domovanja sestavlja množica strokovnjakov iz različnih področij – kot največji ponudnik spletnega gostovanja v regiji imamo dolgoletne izkušnje, ki nam koristijo pri zahtevnejših optimizacijah, med katere spada tudi pospešitev spletne strani.

Strokovnost naše ekipe lepo prikaže primer pohitritve spletne strani impol-servis.si:

 Pred pohitritvijoPo pohitritvi strani
Ocena hitrosti spletne straniF (26 %)B (88 %)
Čas nalaganja strani16,8 s2,6 s
Velikost strani5,78 MB1,22 MB

Še več pove odziv naročnika:

..s končnim rezultatom [sem] več kot zadovoljen. Spletna stran deluje dosti hitreje kot pred optimizacijo, prehodi med stranmi so bolj tekoči, Divi Builder deluje nemoteno…

Je tudi vaša spletna stran počasna?

Naročite brezplačno analizo hitrosti spletne strani in prepustite pohitritev strani naših strokovnjakov. NAROČI BREZPLAČNO ANALIZO >

Podobni članki