Gostovanje in domene za začetnike

Kaj pomeni izraz gostovanje spletnih strani? Gostovanje, ki mu naše stranke včasih rečejo kar domovanje, je prostor na spletnem strežniku, kjer je shranjena vsebina vaše spletne strani, na njem pa je lahko tudi e-poštne predale.

Strežnik je računalnik, ki je stalno priključen v spletno omrežje in obiskovalcem streže spletne strani, ki so tam shranjene. Administratorji strežnika bodo prostor na strežniku in naziv vaše domene (npr. http://www.vasepodjetje.si) povezali tako, da se bo, ko uporabnik vpiše vašo domeno v brskalnik, odprla vsebina vaše spletne strani.

 

Domena

Domeno torej potrebujete za naziv spletne strani, kupite pa jo pri registrarju domen. Domeno potrebujete tudi za e-poštne predale, katerih naslovi so običajno takšni: ime.priimek@vasepodjetje.si.

 

Poddomena

Črke www so stalnica na svetovnem spletu. Kaj pa pomenijo? Temu zapisu pred piko in nazivom domene rečemo poddomena. Namesto www bi tam lahko uporabili besedo blog ali forum, morda ftp ali trgovina – odvisno od tega, kaj želimo s poddomeno pokazati. Pogoj za poddomeno je predhodno zakupljena domena.

 

Pripeta domena

Imate morda dve domeni in želite, da se na obeh prikazuje ista spletna stran? Pripeta domena je psevdonim glavne domene. Na pripeti domeni se odpira ista spletna stran in delujejo isti poštni predali kot na glavni domeni.

 

Preberite tudi prispevek Domene in DNS strežniki.

Podobni članki