Veste, koliko je stara .si domena?

Če vzamemo v zakup, da so prve vrhnje domene (.com, .si …) bile registrirane že v letu 1985, potem je .si domena še dokaj mlada. Lastno vrhnjo domeno smo dobili eno leto po samostojnosti, leta 1992, ko nam je organizacija IANA dodelila .si domeno, čeprav smo si prvotno želeli .sl, vendar pa je bila slednja zasedena.

Sosede naše države najverjetneje poznate, kdo pa sta naši sosedi na internetu? Zraven .si se nahajata .sh, vrhnja domena Svete Helene, otoka v Atlantskem oceanu, ki pripada Združenemu kraljestvu in .sj, domena otočja Spitsbergi, (angl. Svalbard), ki se nahaja v Arktičnem oceanu.

Še ena informacija – vrhnje domene ločimo na generične in nacionalne. Nacionalne so dvočrkovne kratice držav (.si, .cz, .fr itd.), generične pa kratice raznih pojmov, interesov, skupin in podobno (npr. .biz, .com,  .org).

Kdo ima .si domeno?

Tipičen nosilec .si domene je organizacija oz. podjetje s sedežem v Sloveniji. Med nosilci, ki so fizične osebe, so v večini moški, med spletnimi stranmi pa je največ takih s poslovno vsebino. Nič čudnega glede na to, da je največ domen registriranih v poslovne namene.
Nosilci .si domen so večinoma pravne osebe

Blog zapis so pripravili na nacionalnem registru Register.si, ki upravlja z vrhnjo domeno .si

Podobni članki