Pokukajte čez mejo s pravo domeno

Registracija domene tuje državeŽelite razširiti prodajo na tuja tržišča? Zaščititi ime blagovne znamke? Potrebovali boste ccTLD.

Kratica ccTLD (country code top-level domain) pomeni dvočrkovne vrhnje državne domene, kot so .si (Slovenija), .at (Avstrija), .hr (Hrvaška), .br (Brazilija), .in (Indija) itd. Postopek njihove registracije je odvisen od države, uporabite pa jih lahko za številne namene.

 

 

Domene ccTLD so namenjene vsem, ki ste že prisotni ali pa želite prodreti na tuja tržišča, pa tudi tistim, ki želite zaščititi svojo blagovno znamko. Skrajno neprijetno je, če nekdo v neki tuji državi uporablja domeno z imenom vaše blagovne znamke ali podjetja.

So tudi odlična rešitev, ko želite pritegniti pozornost z inovativnim in pomenljivim domenskim imenom. Možnosti so neštete. Primer takšne rabe je portal z »rumeno« vsebino, ki se na spletu predstavlja z enostavno, sporočilno bogato in hitro zapomljivo domeno govori.se. S slovenskim jezikom se poleg domene .se lepo kombinirajo še domene .me (Črna Gora) in .bo (Bolivija), z angleškim jezikom pa .me in .it.

 

Vsaka država ima svoja pravila

Vse pa le ni tako preprosto. Gre za vrhnje državne domene, zato vsaka država oziroma njen pristojni register postavi pogoje, ki jih je treba izpolnjevati za registracijo domene. Nekateri registri so postopek poenostavili in pogojev za pridobitev domene ni. Med takšne spada tudi slovenska domena .si. Nekatere države pa so se odločile, da tujim subjektom postavijo omejitve. Tujci lahko domeno pridobijo le, če izpolnjujejo pogoj lokalne prisotnosti v državi, katere domene želijo pridobiti. Primer takšne države je Hrvaška.

 

Kako do lokalne prisotnosti?

Nekatere države zahtevajo, da imate pri njih registrirano blagovno znamko ali podjetje. Brez skrbi. Registrarji v večini primerov ponujajo tudi storitev lokalne prisotnosti. To pomeni, da je v kontaktnih podatkih domene namesto vas vpisan lokalni agent. Če se odločite za to opcijo, vam toplo priporočam, da preverite, ali je registrar vreden vašega zaupanja. Njegovi lokalni agenti naj bodo preverjeni in zanesljivi, saj se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da ostanete brez domene.

Podobni članki