Izberite pravo domeno za svoj posel

Izberite pravo domeno za svoj posel!Kako s pomočjo interneta podpreti svoje poslovanje? Eden izmed prvih korakov je izbira prave domene. Ta naj izraža identiteto vašega podjetja, pomislite pa tudi na številne praktične vidike, kot je e-pošta in optimizacija za iskalnike.

 

 

 

Katero končnico izbrati?

Sprva moramo razmisliti, katere domenske končnice potrebujemo. Glede na geografsko pripadnost se vsekakor splača zakupiti .si domeno. To pa je smiselno dopolniti z mednarodnimi, kot so .eu, .com, .net, .biz, .info in .org. Tako se že vnaprej zavarujete pred neljubimi situacijami, ki jih lahko povzročijo vaši konkurenti. Kaj mislim s tem?

Ko se namenim na spletno stran slovenskega časnika delo.si, pogosto zaidem na spletno stran nekega nemškega podjetja, ki uporablja domeno delo.com. Skrajno neprijetno! Predstavljajte si, da gre za vaš posel. Če ima konkurent zakupljeno enako domeno kot vi, razlikujeta pa se le po končnici, lahko vaši potencialni kupci nevede pristanejo pri njem.

Če je vaš posel mednaroden, čim prej zakupite tudi vrhnje državne domene v vseh državah, kjer poslujete ali nameravate poslovati.

 

Šumniki – da ali ne?

Če se odločite zakupiti domeno s šumniki, ne pozabite, da večina e-poštnih strežnikov šumnike pretvori v t.i. »puncode« zapis. Domena čevlji.com se tako pretvori v xn--evlji-gya.com. Take jare kače v e-poštnem naslovu si ne bo zapomnil nihče. Zato je poleg domene s šumniki nujno registrirati še domeno, ki šumnikov ne vsebuje, na primer cevlji.com, in svoje e-poštne naslove ustvariti na njej.

To pa ne pomeni, da domene s šumniki nimajo svojih prednosti. Lahko vsebujejo ključne besede, ki so pomembne pri optimizaciji spletne strani za iskalnike, kot je Google. Z njimi poskrbite tudi za unikatnost in prepoznavnost svoje znamke. Domena s šumniki je torej koristna, dokler jo spremlja še različica brez njih.

 

Kakšno je dobro ime domene?

Kako izbrati tisto, kar najdemo pred piko in končnico? Smotrno je izbrati ime, s pomočjo katerega bo vaša potencialna stranka hitro ugotovila, s čim se ukvarjate.  Ime mora biti enostavno, ne predolgo in takšno, da si ga hitro zapomnimo. Če izberete večbesedno ime, na primer lepi čevlji, registrirajte tako domeno, ki ima med besedama znak minus (lepi-čevlji), kot tudi tako brez njega (lepičevlji).

Že veste, katere domene boste registrirali?

Podobni članki