Outlook, Thunderbird ali Gmail – kateri je najboljši?

Vse več vas tudi za osebni e-mail uporablja e-mail na lastni domeni (ne pa @gmail račun). E-mail na lastni domeni najpogosteje pregledujete v enem od odjemalcev, npr. v Outlooku ali Thunderbirdu.

Ker vemo, da izbira e-mail odjemalca ni lahka, smo za vas pripravili pregled dveh najbolj priljubljenih programov za elektronsko pošto: Outlook in Thunderbird. Dodali smo še Gmail, ki v osnovi sicer ni odjemalec, ga je pa mogoče kot takega uporabljati.

Primerjali smo več kategorij, ki so po naših izkušnjah uporabnikom najbolj pomembne, in vsakemu izmed testiranih programov podali ocene posameznega kriterija in skupno oceno celotnega programa.

Pri primerjavi smo se osredotočili na nam najbolj pomembne lastnosti poštnih odjemalcev:

  • cena,
  • možnost izbire tipa računa (POP3 ali IMAP) ter sinhronizacija podatkov med napravami,
  • prijaznost vmesnika,
  • varnost,
  • uporaba vaših osebnih podatkov za namene oglaševanja,
  • možnosti iskanja in filtriranja.

Vas zanima, kdo je zmagovalec? 🙂

Outlook

Thunderbird

Gmail.com

CENA

Vključen v Microsoft Office, sicer plačljiv. Cena je odvisna od paketa.

Brezplačen

Brezplačen

TIP RAČUNA IN SINHRONIZACIJA PODATKOV

POP3 in IMAP

Podatki se sinhronizirajo pri IMAP računu. Ta tip računa morajo imeti nastavljene vse naprave, sicer sinhronizacija ne deluje.

POP3 in IMAP

Podatki se sinhronizirajo pri IMAP računu. Ta tip računa morajo imeti nastavljene vse naprave, sicer sinhronizacija ne deluje.

Samo POP3

PRIJAZNOST VMESNIKA

Vmesnik je uporabniku prijazen in dovolj zmogljiv tudi za zahtevnejše uporabnike, ki bodo rabili več funkcij.

Vmesnik je nekoliko manj dovršen in uporabniku manj prijazen, še vedno pa se nanj zlahka navadimo.

Ker zelo veliko ljudi za svoje osebne elektronske naslove uporablja gmail, je vmesnik večini uporabnikov poznan in enostaven za uporabo.

VARNOST

Outlook svojim uporabnikom ponuja rešitev za požarni zid ter filter proti neželeni pošti, dodatno zaščito pa lahko uredite preko svoje naprave – na primer dodatni anitivirusni program.

Thunderbird je tako kot Outlook računalniški program, kar pomeni, da je poleg varnostnih sistemov samega programa (požarni zid, filter neželene pošte), njegova varnost odvisna od zaščite celotnega računalnika (ali tablice).

Ker do Gmaila dostopamo preko spletnega brskalnika, je zelo pomembno, da imamo nastavljeno varno geslo za prijavo. Gmail svoje uporabnike obvešča o primeru prijav v račun z drugih naprav, kar nam ponuja dodatno varnost.
Vmesnik ima tudi zelo dober spam filter, ki bo poskrbel za to, da neprimerna ali nevarna sporočila ne bodo zahajala v mapo prejeto.

UPORABA OSEBNIH PODATKOV ZA OGLAŠEVANJE

Outlook ne prikazuje oglasov.

Thunderbird ne prikazuje oglasov.

Google bo v Gmailu prikazoval oglase glede na vsebino vaših sporočil. Oglasi bodo prikazani v zavihku “Promocije”, ki se jih da tudi izklopiti

ISKANJE
SKUPNA OCENA26 točk26 točk24 točk

V naši primerjavi sta največ točk dosegla Thunderbird in Outlook. Gmail je največ točk izgubil na račun prikazovanja oglasov in tega, da v računu preko brskalnika ne moremo uporabljati IMAP protokola.

Osebno mi je zaradi cene ljubši Thunderbird, saj omogoča vse, kar potrebujem za normalno uporabo osebnega e-maila: možnost IMAP in sinhronizacije podatkov med napravami.

Kako do osebnega e-maila?

Je tudi vas zaskrbela točka “Uporaba osebnih podatkov za oglaševanje”? Gmail je resda brezplačen, a žal z razlogom. Rešitev je izbira prilagojenega e-mail gostovanja na lastni domeni. Tako imate popoln nadzor nad svojimi podatki, predvsem pa lahko do svojih sporočil dostopate na vseh napravah. PREVERITE UGODNE PAKETE E-MAIL GOSTOVANJA >>>

Podobni članki