Kontakti pri domenah

Domenski kontakti so zelo pomemben element domene. Določimo jih že pri naročilu domene, vendar pa se takrat morda osredotočamo na druge stvari in zato niti ne vpišemo pravih podatkov, ali se kasneje odgovorne osebe, ki skrbijo za domeno, spremenijo. S premišljenim določanjem in ažuriranjem kontaktov domene poskrbite, da pri spremembah ne bo prišlo do zapletov.

Lastniški kontakt vsebuje podatke o lastniku domene. Lastnik je tisti, ki odloča o spremembah lastništva domene in prenosu domene. Oboje potrdi po e-pošti. Lastniški kontakt sta lahko tako organizacija kot fizična oseba.

Za lastnika domene je pametno izbrati „pravega lastnika“, na primer vaše podjetje, tisti, ki bo urejal domenske strežnike in druge tehnične podrobnosti, pa naj bo raje administrator domene. S tem se izognemo nesporazumom ob prenosu domene.

Tu sta še tehnični in administrativni kontakt. Za .si domene morata biti za oba vpisani fizični osebi, tako namreč določa pravilnik Arnesa, registra .si domen. Za ostale končnice ponavadi ni posebnosti.

Na tehnični e-poštni naslov registri običajno pošiljajo obvestila o tehničnih podrobnostih za domeno, kot npr. vpis domene v vrhnji DNS, administrativni kontakt pa potrjuje prenose mednarodnih domen.

 

Podobni članki