Izognite se spam besedam v e-novicah

Se vam je že zgodilo, da vam je pisanje zadeve vaših e-novic povzročilo nemalo preglavic? Pripravite e-novice, nato si zamislite privlačen naslov, za katerega upate, da bo pritegnil veliko prejemnikov, nato pa ugotovite, da naslov ni primeren. Orodje za pošiljanje e-novic vam pove, da bo vaše sporočilo večina odjemalcev e-pošte uvrstila v spam oz. vsiljeno pošto. Vaše prodajno pismo ne bo doseglo potencialnih kupcev.

Tega nikakor ne smete dopustiti! Ne preostane vam drugega, kot da zamenjate zadevo e-novic, pri tem pa se izognete spam besedam. To so tiste besede, na podlagi katerih se odjemalci, npr. Outlook, odločijo, da je neko sporočilo nezaželeno (npr. viagra). Včasih so očitne, pogosto pa tudi ne …

Težava je lahko že ime podjetja

Problem nastane, ko je zadevo ali vsebino sporočila težko zamenjati, saj vsebuje ime vašega podjetja. S takšno težavo se je srečalo na primer podjetje, katerega ime je vsebovalo angleško besedo free. Free je ena najpogostejših spam besed. Samo pomislite na številna sporočila, ki ste jih prejeli in vsebujejo besedo free, npr. free membership, free money, free gift … Najverjetneje ste jih tudi vi izbrisali, še preden ste jih odprli.

Če se ravno podajate v poslovne vode, pomislite tudi na to, ko izbirate ime podjetja ali imena vaših blagovnih znamk. Za pomoč si oglejte seznam najpogostejših spam besed. Te so sicer v angleščini, med spam besedami pa je tudi nekaj mednarodnih oz. slovenskih. Rizične so npr. finance, euro, €, brezplačno, akcija in celo problem.

 

Nezaželena pošta predstavlja kar 90 % vseh e-poštnih sporočil

Po nekaterih podatkih spam predstavlja že skoraj 90 % vsega globalnega prometa elektronske pošte. Uporabniki smo zato prisiljeni nameščati vedno nove filtre za spam. Takšen filter pa seveda ni nezmotljiv. Včasih lahko besedo ali del besede »po krivici« označi za nezaželeno.

Izberite orodje za e-novice z vgrajeno funkcijo, ki pred pošiljanjem opozori na spam besede v e-poštni kampanji. Ena izmed strank nam je zaupala, da je bila prijetno presenečena, ko jo je Dostavljalec.si opozoril na neprimernost izbrane besede potni stroški. »Pot« v angleščini namreč pomeni marihuano in zato velja za spam besedo. Če Dostavljalec ne bi opozoril na to, bi e-pošta namesto k 15.000 potencialnim kupcem priletela v predale za nezaželeno pošto.

 

P.S.: Veste, od kod izvira beseda spam?

Angleška beseda “spam” pomeni konzervirano obdelano šunko. V priljubljenem skeču Letečega cirkusa Monty Python, ki si ga lahko ogledate spodaj, skandiranje besede “spam” preglasi vse drugo govorjenje. Okrog leta 1994 se jo tako začne uporabljati za nenaročeno oglaševanje po elektronski pošti. (Vir: Arnes)

 

 

Podobni članki