Kaj je prenos domene in kaj morate vedeti pred prenosom?

S prenosom domene od enega registrarja k drugemu zamenjate registrarja, torej ponudnika, kjer domeno podaljšujete in z njo upravljate.

Prenos vpliva le na spremembo registrarja, pri čemer gostovanje spletne strani ostaja pri prvotnem ponudniku – prenos domene torej ne pomeni tudi prenosa paketa gostovanja k novemu ponudniku. To pomeni, da je lahko domena registrirana pri ponudniku X, spletna stran na tej domeni pa gostuje pri ponudniku Y. S prenosom prav tako ne spreminjate lastnika domene, DNS strežnikov ali nastavitev domene.

Prenos .si domene

Za prenos boste potrebovali EPP kodo (domensko geslo), ki ga dobite pri trenutnem registrarju. Kdo je trenutni registrar domene, lahko preverite na register.si.

Nato na domovanje.com oddate naročilo za prenos domene ter vpišete EPP kodo, ki ste jo prejeli. Ob naročilu se odločite tudi, ali boste domeno prenesli brez podaljšanja (brezplačno) ali s podaljšanjem za neko časovno obdobje (to vam priporočamo, saj je običajno cena prenosa s podaljšanjem občutno manjša kot ob podaljšanju).

Prenos domene se zaključi od prejetem plačilu naročila.

Prenos .com, .net, .org, .biz, .info in novih končnic

Pred začetkom prenosa k novemu registrarju je potrebno domeno odkleniti (to uredite pri trenutnem registrarju), odstraniti WHOIS zaščito (če je ta omogočena) in nam posredovati EPP kodo oz. auth-code.

Ko uredite vse to, lahko začnemo s postopkom prenosa. Na lastniški kontakt boste prejeli povezavo s katero potrdite prenos domene. Ko potrdite prenos, traja še 5-7 dni, da je domena dokončno prenesena k novemu registrarju.

Za te domene velja, da jih je potrebno ob prenosu tudi podaljšati. Tudi zato brezplačen prenos ne obstaja in je sprožen šele ob prejemu plačila ponudbe.

Prenos .eu domene

Prenos .eu domene začnete tako, da na domovanje.com oddate naročilo za prenos domene. Nato nam sporočite EPP kodo, ki jo prejmete pri trenutnem registrarju ali jo kreirate sami, če vam registrar to omogoča (to je običajno možno storiti v uporabniškem vmesniku, kjer upravljate z domeno).

Prenos zaženemo po prejetem plačilu. Po prenosu bo domena podaljšana še za dodatno leto (torej 1 leto dlje kot je trenutni datum poteka).

Postopek prenosa je zaključen po potrditvi pravilnosti EPP kode s strani Eurid-a in ne zahteva potrditve lastnika domene ali administrativnega kontakta.

In ostale končnice?

Postopek prenosa se lahko razlikuje od končnice do končnice.  Sporočite nam, katero končnico bi želeli prenesti in posredovali vam bomo več informacij o prenosu.

Prihranite pri prenosu in podaljšanju domen

Pri Domovanje.com za prenose vseh domen k nam ponujamo posebne akcijske cene. Več o prenosu domen >

Še več ugodnosti pa smo pripravili za vse spletne profesionalce in agencije. Pri nas velja: več domen imate, manjša je cena. Za stranke, ki imajo pri nas zakupljenih 10 ali več domen, smo pripravili nižje cene domen z najpogostejšimi končnicami. Več o ugodnostih >

Podobni članki