Zakaj je dobro imeti .EU domeno?

Želite registrirati novo domeno za svoj spletni posel, a ne najdete proste .COM domene? Priporočamo, da preverite tudi domene s končnico .EU.

Trenutno je na svetu zasedenih več kot 133 milijonov .COM domen – .EU domen pa (le) 3 milijone. Več možnosti, da najdete prosto, kajne?

Malce zgodovine

.EU domene je mogoče registrirati od aprila 2006. Kot zanimivost naj povem, da so v prvem dnevu uporabniki zakupili kar 1 milijon .EU domen.

Od 2009 so podprte pisave vseh uradnih jezikov EU, kar je omogočilo internacionalizirana domenska imena (IDN). Domeno lahko sestavljajo znaki cirilice, grščine ali latinične pisave. Od leta 2016 je mogoče registrirati tudi končnico v cirilici: .ею

Kdo lahko registrira .EU domene?

Pogoj za registracijo .EU domene je, da ima lastnik domene prebivališče v eni od evropskih držav oziroma ozemlju, ki je pod okriljem evropske države. Tako sta dve .EU domeni registrirani tudi na otočju Mayotte, ki se nahaja blizu Madagaskarja (Afrika).

Največ .EU domen je registriranih v Nemčiji (skoraj 1 milijon) in na Nizozemskem (pol milijona). Slovenija je na 25. mestu.

.EU domene v Sloveniji

Slovenci smo lastniki nekaj več kot 14.000 .EU domen.

Stranke našega podjetja imajo v lasti kar 45 % vseh .EU domen, kar pomeni, da smo največji slovenski registrar .EU domen.

.EU domene v 2018

V letošnjem letu je bilo v 3 mesecih registriranih kar 171.843 .EU domen!

Register je v začetku letošnjega leta naredil tudi raziskavo, kjer so ugotovili:

  • 79 % domen ima aktivne DNS zapise.
  • 88 % od aktivnih domen (69,5 % vzorca) ima vsebino (verjetno spletno stran).
  • 81 % od aktivnih domen (64 % vzorca) ima delujoč e-poštni predal.

In cena?

.EU je ena najcenejših domenskih končnic. Pri Domovanju lahko svojo novo domeno registrirate za le 2,99 € / 1. leto. Hitro preverite proste domene >

Ali ste vedeli?

Podobni članki