Potrjevanje kontaktnih podatkov pri mednarodnih domenah (WHOIS verification)

Vsi lastniki mednarodnih domen (npr. .com, .net, .org), ki ste registrirali, prenesli ali spremenili kontaktne podatke domene, prejmete sporočilo za potrditev novih kontaktnih podatkov. Potrditev je potrebna v skladu s pravili organizacije ICANN – krovne organizacije za upravljanje domen, ki določa pravila, ki jih morajo upoštevati registri, registrarji in registranti.

Potrjevanje kontaktov je obvezno pri vseh domenah, ki spadaj v razred gTLD domen. To so npr. domene s končnicami .com, .org, . net in vse nove končnice, ki prihajajo, npr. app, .web itd. Potrjevanje (še) ni potrebno pri končnicah, ki pripadajo posameznim državam, kot so .si, .de …

Kakšna je razlika med registrom, registrarjem in registrantom?

Register je organizacija, ki deluje neposredno pod krovno organizacijo ICANN in je pooblaščena za vodenje registra domen posamezne končnice (npr. .si, .eu, .com).

Registrar je podjetje, ki je pooblaščeno s strani registra za prodaj domen končnim strankam.

Registrant je lastnik domene, katerega podatki so navedeni v WHOIS bazi.

Kako potrdite (verificirate) svoje podatke?

Na svoj e-mail boste prejeli sporočilo, ki bo vsebovalo povezavo do spletne strani, kjer potrdite kontaktni e-poštni naslov. Če tega ne storite v 15-ih dneh, bo vaša domena začasno deaktivirana. V času deaktivacije vaša spletna stran in e-mail predali na tej domeni ne bodo delovali!

E-mail, ki ga boste prejeli, bo vseboval povezavo za potrditev podatkov. S klikom na povezavo se bo v brskalniku odprla spletna stran (primer strani je na spodnji sliki), preko katere potrdite podatke.

ICANN zahteva, da svoje podatke vpišete v naslednji obliki:

  • ime
  • priimek
  • ime podjetja (neobvezno)
  • ulica
  • poštna številka
  • mesto
  • e-poštni naslov
  • telefonska številka
  • faks (neobvezno)

Vsak lastnik domene mora preveriti pravilnost svojih podatkov in, če so se podatki spremenili, to sporočiti registrarju domene, torej podjetju, kjer je registriral domeno. Priporočamo, da podatke preverite in popravite v svojih uporabniških straneh.

 

Pazljivo pri sumljivih e-mailih!

Pri potrjevanju podatkov bodite previdni in odpirajte le povezave v e-mailih, ki so bili poslani z naše strani. Spletni kriminalci namreč pošiljajo sporočila, ki so zelo podobna e-mailom za potrjevanje kontaktov ter želijo tako pridobiti vaše podatke.

Kaj storiti, če je domena že deaktivirana?

V tem primeru nas kontaktirajte in sprožili bomo ponovno pošiljanje sporočila za potrditev kontaktov.

Podobni članki