Poddomena ali poddirektorij – kaj izbrati?

Ste izdelali blog, kjer boste objavljali svoje prispevke? Sedaj pa ne veste, kaj bo bolje vplivalo na pozicijo vaše osnovne spletne strani med rezultati iskanja: objava na poddomeni ali na poddirektoriju?

Kako prepoznati poddomeno in podditektorij?

Poddomena: https://blog.mojadomena.si

Poddirektorij: https://mojadomena.si/blog

Prednosti uporabe poddirektorija

Mnogi uporabniki vam bodo priporočili objavo na poddirektoriju, saj to ponavadi pomeni kreiranje, optimiziranje in vzdrževanje le enega sistema.

V primeru izbire objave na poddirektoriju boste imeli na eni spletni strani (v enem CMS urejevalniku) vse vsebine. Iskalniki pa bodo poddirektorije obravnavali kot del osnovne spletne strani.

Prednosti uporabe poddomene

V primeru objave na poddomeni bosta osnovna spletna stran in blog tehnično gledano ločeni, vsaka v svoji mapi. To pomeni, da boste morali blog ustvariti, optimizirati in vzrževati kot ločeno stran. Strani bosta povezani le s povezavami.

Nekaj prednosti uporabe poddomene za SEO:

  • S pomočjo poddomene je lažje ustvariti dobro stran znamke.
  • Običajno si uporabnik lažje zapomni poddomeno kot poddirektorij.
  • Poddomene so lahko popolnoma ločene od primarne domene.
  • V poddomeni lahko uporabite pomembne ključne besede.
  • Poddomene imajo lahko unikatno obliko in strukturo spletne strani.
  • Poddomene delujejo bolj kredibilno kot poddirektoriji.

Poddomene in ciljanje na različne obiskovalce

Če potrebujete večjezično spletno stran, boste posamezne jezike najverjetneje objavili na poddomenah. Uporaba poddirektorijev za jezike lahko namreč vodi v zapleteno strukturo menijev in URL naslovov vaše strani. Zato priporočamo, da za vsak jezik kreirate poddomeno (npr. en.mojadomena.si).

Google bo v primeru uporabe poddomen vsak jezik obravnaval kot ločeno spletno stran.

Podjetja uporabljajo poddomene tudi za bloge, ločene strani izdelkov, forume, podporne strani, intranet (zaprte) skupnosti ipd.

Prednosti pri optimizaciji v primeru uporabe poddomen

Če se odločite za objavo strani na poddomeni, boste v prednosti tudi pri izpisu strani med iskalnimi rezultati. Ker Google stran na poddomeni obravnava kot ločeno stran, lahko vaši strani na poddomeni in strani na domeni določite različne opise, povezave, slike ipd. (več o tem na developers.google.com).

Še vedno ne veste, kaj izbrati?

Načrtujete izdelavo manj obsežnih strani, ki bosta uporabljali enako oblikovno predlogo? Potem ju raje objavite na poddirektoriju in pri tem namestite le en CMS. Urejanje in posodabljanje strani bo namreč veliko lažje, če boste uporabljali le en sistem.

Če pa potrebujete dve ločeni spletni strani, z ločenim CMS-jem, obliko in vtičniki, izberite raje objavo na poddomeni.

Z vidika optimizacije (SEO) je izbira poddirektorija ali poddomene le eden od manjših podrobnosti, ki pripomorejo h končni uvrstitvi strani med rezultati iskanja. Veliko večji vpliv imajo vsebine, ki jih boste objavili na svojih spletnih straneh.

 

Podobni članki