Spoznajte najučinkovitejše oglaševanje: Facebook remarketing

Poznate remarketing? Gre za način spletnega oglaševanja, kjer lahko dosežete tudi do desetkrat večje učinke! Če vas zanima, zakaj je temu tako in kako ga lahko uporabite v prid svojega posla, berite dalje. Izdali vam bomo točen recept.

Remarketing oziroma retargeting je oblika oglaševanja, s katero ciljate ljudi, ki so vašo spletno stran obiskali, a izdelka niso kupili. Ker so na vaši strani že bili, se za vaš izdelek ali storitev očitno zelo zanimajo. Verjetno potrebujejo le še manjšo vzpodbudo, da se odločijo za nakup. In ravno z remarketingom jim jo lahko daste.

Ker smo o remarketingu že pisali, se posvetimo raje receptu, kako pripraviti učinkovito remarketing kampanjo na Facebook-u. Šli bomo celo korak dlje in ciljali na obiskovalce, ki so izdelek že imeli v košarici, pa iz katerega koli razloga nakupa niso dokončali.

1. korak: Svojo spletno stran povežite s Facebook-om

Da bo Facebook lahko vedel, kateri sploh so obiskovalci vaše spletne strani, mu morate pri tem malo pomagati. To storite s t.i. Facebook pixlom.

Facebook pixel najdete, če v Ads Manager-ju razširite menu in poiščete postavko Pixels.

facebook remarketing - facebook ad manager - facebook pixel

V kolikor v vašem oglaševalskem računu Pixel še ni kreiran, kliknite Create Pixel. Ime lahko pustite kar privzeto in nadaljujete postopek s klikom na Install Pixel.

facebook remarketing - view pixel code

Če imate zadostno tehnično znanje in ustrezne dostope, lahko Pixel namestite kar sami. Sicer kontaktirajte vašega izdelovalca. Navodila mu lahko posredujete kar s klikom na Email Pixel Code.

POZOR: Pixel morate obvezno namestiti znotraj HTML značke <header> na vsaki strani, kjer želite meriti obisk.

Za izvajanje retargetinga je sicer dovolj, da namestite osnovni Pixel. Vseeno pa vam priporočamo, da na zahvalno stran namestite še spremenljivko, ki beleži nakupe:

// Purchase
// Track purchases or checkout flow completions (ex. landing on "Thank You" or confirmation page)
fbq('track', 'Purchase', {value: '1.00', currency: 'USD'});

Podrobnejša navodila za namestitev lahko najdete tudi na Facebookovih podpornih straneh.

Na tem mestu bi omenili le še, da je pri namestitvi Facebook Pixla na vašo spletno stran potrebno pridobiti soglasje obiskovalca v skladu z zakonom o piškotkih.

Po uspešni nastavitvi se vrnite na vašo Facebook Pixel stran, kjer bi status vašega Pixla sedaj moral biti Active.

2. korak: Ustvarite ciljno publiko (audience)

Sedaj, ko Facebook beleži obiskovalce vaše spletne strani, jih lahko razvrščate v poljubne skupine glede na to, kako se na strani obnašajo.

V menuju Ads Manager-ja pojdite na Audiences.

facebook remarketing - facebook ad manager - audiences

Ustvariti želimo skupino obiskovalcev, ki so izdelek imeli v košarici, nakupa pa še niso izvedli. Da to lahko storimo, moramo poznati strukturo URL naslovov svoje spletne strani.

Spoznajte URL-je na vaši spletni strani

Pojdite na svojo spletno stran in opazujte URL-je.

Poiščite izdelek in ga dodajte v košarico. Opazujte, kako se spremeni URL. Vsebuje besedo „checkout“, „cart“, „kosarica“ ali kaj podobnega? Ugotovite in si zapomnite, po čem se URL v košarici razlikuje od ostalih na vaši strani.

Primer: http://www.moja-spletna-trgovina.si/checkout/cart/

Zapišite si “checkout”.

Dokončajte nakup. Imate kakšno zahvalno stran? Kakšen je njen URL? Ugotovite še, kje se ta razlikuje od ostalih.

Primer: http://www.moja-spletna-trgovina.si/index.php/thankyou

Zapišite si “thankyou”.

Ustvarite t.i. Audience

Sedaj, ko ste opremljeni s temi podatki, se lahko vrnete v Ads Manager in izdelate nov Audience. Preprosto rečeno, kreirali boste skupino obiskovalcev, katerim boste kazali vaš oglas.

S klikom na gumb Create Audience se vam odpre spustni meni, v katerem izberite Custom Audience.

facebook remarketing - create custom audience

Sedaj izberite Website Traffic.

facebook remarketing - create custom audience - website traffic

V oknu, ki se odpre, iz menija Website Traffic izberemo možnost People visiting specific web pages but not others.

V razdelek Include people who visit any web page that meets the following rules vnesemo del URL-ja, ki je značilen za našo košarico. V našem primeru je to „checkout“.

V razdelek Exclude people who visit any web page that meets the following rules vnesite del URL-ja, po katerem veste, da je obiskovalec opravil nakup. V našem primeru je to „thankyou“.

Končno vaš Audience še poimenujete, npr. Obiskovalci, ki niso zaključili nakupa.

Okno bi sedaj moralo izgledati takole nekako.

create-a

Shranite s klikom na Create Audience.

3. korak: Izdelajte oglas

Sedaj se lahko lotite izdelave oglasa. Za Cilj kampanje izberite Increase conversions on your website.

facebook remarketing - create campaign

Če ste na vašo spletno stran vnesli tudi parameter Purchase, ga lahko sedaj izberete v polju Conversion. V kolikor ga nimate, boste še vedno beležili vse statistike (kolikokrat je bil oglas prikazan, število klikov na oglas, stroški, itd.), le podatka o številu dokončanih nakupov na vaši strani ne boste imeli.

V razdelku Audience preklopite na Use a saved audience in izberite audience, ki ste ga kreirali v prejšnjem koraku.

Nižje določite še proračun in urnik. Naš predlog je, da označite kar možnost Run my ad set continuously starting today.

Na dnu strani pod Ad Set Name še poimenujte niz oglasov. Predlagamo ime, ki je enako oziroma podobno audiencu, npr. Obiskovalci, ki niso zaključili nakupa.

Stran naj bi izgledala nekako tako.

facebook-remarketing-izdelava-oglasa

Kliknite Continue.

Odpre se vam stran za izdelavo oglasa. Izbirate lahko med mnogo oblikami, ki vam jim ponuja Facebook. Za začetek predlagamo kar običajen slikovni oglas.

Izdelava dobrega oglasa, ki bo ljudi učinkovito privabljal na vašo stran, je snov za svoj članek ali še boljše knjigo, zato se v podrobnosti na tem mestu ne bomo spuščali. Ponujamo pa vam nekaj nasvetov profesionalca:

  • Nagovorite jih na personaliziran način (npr. “V košarici si pozabil izdelek.”).
  • Ponudite popust (uporabite lahko promocijsko kodo, npr.: POLNA-KOSARICA).
  • Dodajte poziv k akciji (npr. “Dokončaj nakup!”).
  • Uporabite atraktivno sliko (mogoče zadostuje že slika izdelka, ki je bil pozabljen v košarici).
  • Oglas naj kaže na relevanten URL. Najbolje je, da kaže kar na košarico, v kateri je že dodan pozabljeni izdelek. Če je vaša spletna stran seveda narejena tako, da je to možno. Sicer pa vsaj na stran izdelka.

Končno postopek zaključite s klikom na Place Order. Priporočljivo je izdelati več različnih oglasov, da lahko kasneje spremljate, kateri se obnesejo bolje, kateri pa slabše. Facebook vam to možnost ponudi nemudoma. Izberete jo s klikom na Create Similar Ad.

facebook-remarketing-create-similar-ad

Testiranje je ključ do uspeha

Kot pri vsaki oglaševalski kampaniji, seveda tudi tu velja, da pozorno spremljajte učinke. Izklopite oglase, ki prinašajo slabe rezultate. Naredite nove različice oglasov, ki prinašajo dobre rezultate (pri tem seveda obdržite originalno verzijo). Eksperimentirajte z različnimi nagovori, različnimi slikami, pozivi k akciji, višino popusta za kodo ipd.

Ponavljajte postopek. Vedno znova izklapljajte oglase, ki prinašajo slabe rezultate in iščite načine za izboljšavo “pravih” oglasov.

Sporočite nam, kako je z uporabo remarketinga v vašem poslu. Ste ga že uporabljali ali vas je/bo k temu motiviral ravno naš članek? V komentarju bomo veseli vseh povratnih informacij. Katere izzive ste morali premagati, da vam je uspelo vzpostaviti remarketing kampanjo? Kaj ste se pri tem naučili novega? Ste iznašli kakšen svoj trik?

Podobni članki

    1. Mihael, hvala za pohvalo in predlog! Tega članka zaenkrat ne morem(o) obljubiti, je pa vsekakor dobra ideja in bom poskrbel, da se jo doda na seznam predlogov. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja