Je WordPress primeren za izdelavo spletne trgovine?

Že sami podatki o WordPressu nam povedo veliko o njegovi uporabi in varnosti npr.:

  • WordPress je nameščen več kot 60 millijon-krat.
  • Od milijona spletnih strani na svetu z največ prometa jih kar eno šestino uporablja WordPress.
  • WordPress je popolnoma brezplačen, odprtokoden in ga v celoti razvijajo prostovoljci.
  • Omogoča enostavno namestitev teme in vtičnikov s katerimi oblikujemo spletno stran in njene funkcionalnosti.
  • WordPress se konstantno razvija in ponuja vedno boljše funkcionalnosti in varnost.
  • Večina ponudnikov gostovanj ponuja prednameščene aplikacije, kjer lahko WordPress namestite le z nekaj kliki.

Prednosti WordPressa

Poleg že omenjenih splošnih prednosti WordPressa moramo izpostaviti še dve pomembni točki:

TEME: Za WordPress je na voljo neverjetno veliko število tem – tako brezplačnih kot plačljivih. Manjši del tem je prilagojen prav za spletne trgovine, a ker so vse odprtokodne, jih je mogoče prilagoditi vašim potrebam in željam.

VTIČNIKI: Obstaja na milijone brezplačnih in plačljivih vtičnikov, ki jih lahko namestite le z nekaj kliki ter tako dodate funkcionalnost na svojo spletno stran. Tudi za izdelavo spletne trgovine obstaja nekaj 10 vtičnikov, ki vam nudijo celotno rešitev za spletno prodajo in plačila.

Kdaj WordPress ni primeren?

Popularnost WordPressa je lahko tudi slabost, saj so WordPress strani pogosto tarča napadalcev, ki poizkušajo vdreti v spletne strani na že poznanih varnostnih luknjah sistema. WordPress konstantno izdaja posodobitve, ki sproti odpravljajo varnostne luknje, zato je potrebno spletno stran ves čas posodabljati, kar pa lahko s časom privede do nezdružljivosti platforme s temo ali katerim od nameščenih vtičnikov, katere lahko privedejo do nedelovanja strani. Prav tako lahko posodobitve WordPressa, teme ali vtičnika privedejo tudi do prepisovanja katere od vaših prilagoditev v kodi in je potrebno le to popraviti po vsaki posodobitvi.

Naj za izdelavo trgovine torej izberem WordPress?

WordPress je bil prvotno razvit kot platforma za izdelavo blog-ov. A ker omogoča nameščanje tem in vtičnikov, je hitro prerasel v platformo, ki se uporablja tudi za kompleksnejše spletne strani in trgovine. S pravilno odločitvijo o izbiri vtičnikov in njihovo prilagoditvijo lahko hitreje izdelate boljšo in varnejšo spletno trgovino kot z ostalimi platformami, ki so specializirane za spletne trgovine in zahtevajo veliko več znanja in časa za prilagoditev.

Ključnega pomena za varnost spletne trgovine je sprotno posodabljanje WordPressa, teme in vtičnikov.

Ključne točke za boljšo varnost vaše WordPress spletne trgovine:

1. Ponudnik gostovanja

Zakupite ustrezen paket gostovanja glede na obseg vaše spletne trgovine. V večini primerov bo zadostovalo deljeno gostovanje, za večjo varnost in boljšo odzivnost strani pa VPS strežnik.

2. SSL certifikat

Za zagotavljanje dodatne varnosti strankinih transakcij uredite SSL certifikat. Nekateri ponudniki gostovanja nudijo brezplačne SSLje že v samih paketih gostovanja.

3. Vtičnik za spletno trgovino

Čeprav imate gostovanje in WordPress stran že zaščiteno, je potrebno izbrati tudi varen vtičnik za spletno trgovino, ki strankam omogoča plačevanje le z dobro poznanimi in varnimi metodami plačevanja.

Marketpress vključuje 15 znanih in varnih plačilnih metod. Vtičnik je tudi del WPMU družine, ki je združljiv z varnostnim vtičnikom Defender plugin.

WooCommerce je pametna izbira, saj je razvit s strani Automattic.Vtičnik je brezplačen in najbolj priljubljen za izdelavo spletne trgovine, saj omogoča vse kar potrebuje povprečna spletna trgovina.

4. Plačilne metode

Uporabite plačilni prehod, ki ga je mogoče vdelati v vašo košarico ali pa uporabite možnost preusmeritve iz vaše strani na stran ponudnika plačilnega prehoda, saj tako za varnost transakcije poskrbi ponudnik prehoda.

6. WordPress posodobitve

Poskrbite, da bo jedro WordPressa vedno posodobljeno. Čeprav ste nastavili avtomatične posodobitve, občasno preverite, ali posodobitve res delujejo.

7. Posodobitve vtičnikov in teme

Posodobite vse vtičnike in teme. V kolikor vključite avtomatsko posodabljanje, bodite pozorni na morebitne nezdružljivosti po posodobitvah, saj lahko pride v primeru nezdružljivosti tudi do nedelovanja strani. Pred posodobitvami je priporočljivo izdelati varnostno kopijo s katero lahko razveljavite posodobitev v primeru nedelovanja strani po posodobitvi.

Podobni članki