Kako izdelati prvo spletno trgovino?

Vse več podjetnikov se odloči svoj posel razširiti na splet, za kar potrebujejo spletno trgovino. Na trgu je veliko izdelovalcev spletnih aplikacij: študentov, spletnih agencij ter tujih ponudnikov. Množica rešitev hitro zmede podjetnika, ki pogosto nima dovolj znanja, da bi znal izbrati najboljšo rešitev za svoje potrebe.

Največja napaka podjetnikov je izbira napačne platforme. Ni namreč enoznačnega odgovora, katera platforma je najboljša. Določenemu tipu uporabnikov bo bolj ustrezala platforma Shopify, drugim pa WordPress+WooCommerce ali Magento.

V članku bodo predstavljene najbolj priljubljene platforme. Osredotočili se bomo predvsem na:

  • ceno,
  • enostavnost izdelave spletne trgovine,
  • prednosti in slabosti platforme.

Razlike med platformami oziroma kaj vam trg sploh ponuja?

Omenili smo že tri najbolj priljubljene platforme: Shopify, WordPress z vtičnikom WooCommerce ter Magento. Vse so odlične platforme, a niso primerne za vse.

Shopify

Cena

Shopify je platforma, kjer uporabniki plačujejo mesečno naročnino. Naročnina zajema najem urejevalnika spletne trgovine, redne posodobitve sistema ter gostovanje na strežnikih ponudnika. Če se odločite za izdelavo trgovine na Shopify, morate tako dodatno zakupiti le še domeno (naslov vaše trgovine). Za vse drugo je poskrbljeno že v naročnini.

Iz tega razloga je mesečni strošek naročnine večji kot pri drugih ponudnikih – začne se pri $29. Vsi paketi >

Enostavnost izdelave trgovine

Izdelava spletne trgovine je v Shopify zelo enostavna in jo lahko opravite brez tehničnega predznanja. Vse potrebne funkcionalnosti so namreč že nameščene, zato lahko takoj začnete z vnosom izdelkov.

Prednosti in slabosti

Shopify je najboljša rešitev za podjetnike, ki nimajo tehničnega predznanja in v izdelavo strani ne želijo vpletati zunanjega izvajalca (programerja). Za izdelavo spletne trgovine se namreč le prijavite in že lahko začnete z vnosom izdelkov. Z urejevalnikom Shopify lahko spletno trgovino postavite popolnoma samostojno.

Seveda pa obstajajo tudi pomanjkljivosti te platforme. Spletne strani, ki je postavljena na Shopify, ni mogoče prenesti k drugemu ponudniku. Če boste želeli v prihodnosti zmanjšati mesečni strošek naročnine in stran prenesti na klasičen paket gostovanja, boste morali spletno trgovino izdelati znova, na drugem sistemu.

Poleg tega Shopify naročnina ne vključuje gostovanja za e-mail predale na vaši domeni. Če boste želeli uporabljati svoj e-mail (npr. ime.priimek@moja-trgovina.si), boste morali zakupi dodaten paket gostovanja, kar še poveča mesečni strošek.

WordPress in WooCommerce

Cena

WordPress in WooCommerce sta zelo priljubljena in predvsem brezplačna.  Preden začnete z izdelavo spletne trgovine, boste morali zakupiti še domeno in paket gostovanja. Mesečni strošek paketa gostovanja, ki ga zakupite pri enem od ponudnikov spletnega gostovanja, je bistveno manjši od naročnine pri prej omenjenem Shopify – pri Domovanje.com ga dobite že od 1,99 € / mesec dalje.

Enostavnost izdelave trgovine

Na paket gostovanja nato namestite CMS WordPress in vtičnik WooCommerce. S pomočjo orodij Softaculus je namestitev zelo enostavna, malce več znanja pa potrebujete za ureditev nastavitev trgovine, menija, oblikovne predloge ipd. Kljub temu za izdelavo osnovne spletne trgovine ne potrebujete programerskega predznanja, saj na internetu najdete veliko člankov, ki po korakih opišejo vse nastavitve.

Seveda lahko za pomoč vedno zaprosite tudi ponudnika gostovanja (običajno vam lahko pomagajo vsaj pri osnovnih nastavitvah) ali pa izdelavo trgovine v WordPressu prepustite spletni agenciji.

Poleg tega je WordPress izredno prilagodljiv sistem. Vsebuje namreč neskončno vtičnikov, s katerimi lahko iz osnovne spletne strani naredite kompleksno, večjezično trgovino.

Prednosti in slabosti

Glavna prednost izbire te platforme je zagotovo cena: WordPress je brezplačen ter omogoča samostojno izdelavo strani. Prav tako lahko stran gostujete na poljubnem strežniku ter tako zmanjšate strošek gostovanja.

Pomanjkljivosti se skrivajo v samostojni izdelavi strani. Če se odločite trgovino izdelati sami, boste morali prevzeti tudi kasnejše vzdrževanje strani. Trgovina bo res brezplačna, a na račun časa, ki ste ga sami vložili v izdelavo. Včasih se je zato smiselno vprašati: kaj je dražje? Vaš čas ali programer, kateremu predate izdelavo trgovine?

Kaj pa Magento?

Tudi CMS Magento je zelo priljubljena platforma za izdelavo spletne strani. Cenovno je podobna WordPress-u, saj je CMS brezplačen, potrebovali pa boste paket gostovanja.

Magento za uporabo zahteva več tehničnega znanja, saj je nekoliko bolj kompleksen in zmogljiv. Zato je najpogosteje, da stran v Magentu izdela programer ali spletna agencija.

Skrite pasti

Za vse platforme velja, da omogočajo enostavno izdelavo preproste spletne trgovine. Nekoliko več znanja in časa pa boste potrebovali za naprednejše funkcionalnosti. Primer je vzpostavitev plačilnih sistemov. Obe platformi (Shopify in WooCommerce) omogočata dodajanje različnih plačilnih sistemov. Pri tem pazite še na dodatne stroške, ki so povezani s plačilnimi sistemi.

Poleg tega razmislite tudi o tem, kdo bo v prihodnje vzdrževal vašo spletno trgovino. Ste pripravljeni sami skrbeti za varnostne posodobitve? Če se odločite za izdelavo na WordPress-u+WooCommercu, vam redno vzdrževanje in posodobitve vtičnikov ne uidejo. Če boste to prepustili programerjem, pa se bo povečal vaš mesečni strošek. Za razliko od WordPress-a in Magenta so v Shopify naročnini posodobitve že vključene.

Vsak kdaj potrebuje pomoč, zato razmislite tudi o tem, na koga se boste obrnili v primeru težav. Shopify ni izdelek slovenskega podjetja in nima podpore v slovenskem jeziku. Podpora bo tako potekala v angleškem jeziku, pretežno preko e-mailov. WordPress+WooCommerce je preveden v slovenščino, v pomoč pa vam je lahko tudi ponudnik gostovanja. Zato je smiselno izbrati slovenskega ponudnika.

Kaj torej izbrati?

Razmislite predvsem, koliko časa ste pripravljeni nameniti spletni trgovini ter koliko tehničnega znanja imate ali želite pridobiti.

Se ne želite posvečati tehničnim podrobnostim? Ste pripravljeni plačevali višjo mesečno naročnino? Izberite Shopify.

Vam je najpomembnejša nizka cena? Izberite WordPress+WooCommerce.

Se radi igrate in učite? WordPress+WooCommerce ali Magento vam bosta zagotovila veliko izzivov!

Podobni članki