Izdelava varnostne kopije

Pred vsakim večjim posegom (npr. posodobitvijo vtičnikov ali teme) je priporočljivo izdelati varnostno kopijo vaše spletne strani.

Varnostno kopijo lahko izdelate na več načinov:

  1. preko nadzorne plošče vašega paketa gostovanja (npr. cPanel)
  2. s SSH ukazi
  3. z orodjem R1Soft

1. Preko nadzorne plošče cPanel

a) Varnostne kopije datotek in map

Varnostno kopijo datotek naredimo tako, da kliknemo ikono File Manager. Najprej zgoraj desno kliknite na Settings in obkljukajte opcijo Show Hidden Files (dotfiles). Spremembe shranite s klikom na Save.

Na seznamu map, ki se odpre, se premaknite v mapo, za katero bi želeli ustvariti varnostno kopijo. V primeru, da gre za nosilno domeno vašega paketa gostovanja, so vsebine spletne strani v mapi public_html. S klikom na Select All izberite vse datoteke in mape.

Z desnim miškinim gumbom kliknite kamorkoli na seznam ter izberite Compress. Odpre se novo pogovorno okno, v katerem lahko izberete želeni način stiskanja. V kolikor niste prepričani, kaj izbrati, izberite Zip Archive.

Pod opcijo Enter the name of the compressed archive and click Compress: datoteki določite še želeno ime, na primer varnostnakopija.zip in kliknite Compress File(s).

Datoteko sedaj s strežnika prenesite na lokalno napravo. To storite tako, da z desnim klikom datoteko označite in izberete opcijo Download.

b) Varnostne kopije podatkovnih baz

Varnostno kopijo podatkovne baze naredimo tako, da kliknemo na phpMyAdmin.

V levem meniju označimo podatkovno bazo, ki jo spletna stran uporablja.

Nato kliknemo na Export in izvoz zaključimo s klikom na Go. Baza se bo s tem prenesla na lokalno napravo.

2. S SSH ukazi

Varnostne kopije lahko izdelamo tudi s SSH ukazi. Za izdelavo varnostne kopije datotek izvedite ukaz

tar cvzf public_html.tar.gz public_html

Z navedenim ukazom naredimo stisnjeno kopijo mape public_html (public_html.tar.gz), ki jo nato prenesemo s strežnika. Če se datoteke vaše spletne strani nahajajo v kakšni drugi mapi, ukaz smiselno prilagodite.

Varnostno kopijo podatkovne baze naredimo tako, da izvedemo ukaz

mysqldump -u USERNAME -p'PASSSWORD' DBNAME > DBNAME.sql

Ukaz smiselno dopolnite z imenom podatkovne baze, uporabnika in gesla.

3. Orodje R1Soft

Varnostne kopije datotek in map se na Domovanje strežnikih sicer običajno vsak dan izdelujejo tudi samodejno. Izdelane varnostne kopije lahko obnovite s pomočjo orodja R1SoftRestore Backups. Podrobnejša navodila najdete na domovanje.com/podpora.

Pri izdelavi varnostnih kopij vam lahko pomaga tudi naša ekipa

Če boste pri izdelavi varnostnih kopij potrebovali pomoč, se lahko vedno obrnete tudi na ekipo Domovanja. Pomagamo vam lahko tudi pri obnovi podatkov s pomočjo orodja R1Soft.

Podobni članki