Razumevanje osnov DNS sistema

DNS (Domain Name System) je odgovoren za to, da lahko obiskovalci najdejo vašo spletno stran. Vsaka spletna stran je vezana na določen strežnik pri ponudniku gostovanja (računalnik), ki ima dodeljeno IP številko. Naloga DNS sistema je, da v primeru, ko obiščete spletno stran (npr. moja-spletna-stran.si), najde ustrezen strežnik (IP številko), kjer se nahajajo datoteke oziroma podatki, ki jih želite prikazati na vaši strani.

V kolikor ste pri istem ponudniku zakupili tako gostovanje kot domeno, vam DNS zapisov pogosto sploh ne bo treba urejati, saj se DNS strežniki in zapisi ustvarijo samodejno.

Zagotovo pa boste morali posodobiti nekatere DNS zapise v primeru, da:

  • imate zakupljeno domeno in gostovanje (datoteke spletne strani) pri različnih ponudnikih,
  • se odločite za prenos gostovanja k drugemu ponudniku, domena pa ostane pri starem ponudniku,
  • uporabljate e-pošto drugih ponudnikov (npr. Google Apps, Office 365,…), datoteke za spletno stran pa pri ponudniku gostovanja,
  • želite pošiljati e-mailinge vašim naročnikom na e-novice in zagotoviti boljšo dostavljivost ter se izogniti temu, da vaša sporočila zaromajo med neželeno pošto.

Razlika med domenskimi (imenski, DNS) strežniki in DNS zapisi

Na imenskih oz. DNS strežnikih (npr. cdns2.controlpanel.si) so shranjeni domenski oz. DNS zapisi (A, CNAME, MX, TXT … zapisi), ki določajo, na katerih strežnikih (IP naslovih) se nahajajo različne internetne storitve (spletne strani, elektronska pošta…) za določeno domeno.

Zato morate pri vsaki domeni imeti vpisane domenske strežnike, da se vaša stran lahko prikazuje in da prejemate e-pošto.

Vsak ponudnik gostovanja ima svoje imenske strežnike. In če želite vašo spletno stran prikazati svetu, morajo biti pri vašem ponudniku (registrarju) domene nastavljeni DNS strežniki, ki kažejo na vaše gostovanje – natančneje na DNS zapise.

Kot že rečeno, v kolikor zakupite oboje pri enem ponudniku, so imenski strežniki verjetno že ustrezno nastavljeni, DNS zapisi pa že kreirani. Vedno morata biti vpisana najmanj dva imenska strežnika.

Urejanje DNS strežnikov za posamezno domeno v uporabniških straneh Domovanje.com. Na voljo so že tri predpripravljene izbire, ali možnost vpisa drugih DNS strežnikov (drugih ponudnikov).

Kaj se pravzaprav zgodi, ko vpišete v URL vrstico neko domeno? Kako DNS sistem najde pravilne datoteke za prikaz te spletne strani?

Ko vpišete v vaš brskalnik določeno domeno, vaš računalnik morda še ne ve točnega IP naslova strežnika, kjer se nahaja spletna stran. Zato se ponudniki povezav na internet (T2, Siol) povezujejo z različnimi DNS strežniki (po svetu, pri registrih vrhnjih domen…), da ugotovijo na katerih se nahajajo DNS zapisi za iskano domeno (avtoritativni strežniki).

DNS je zapleten sistem, ki omogoča da točno določena domena poveže uporabnika do pravilnega IPja in s tem do pravih vsebin na internetu.

 

Pomembni DNS zapisi in čemu so namenjeni

DNS zapisRazlaga DNS zapisa
domovanje.com. IN A 195.246.12.50Domena domovanje.com je usmerjena na IP naslov 195.246.12.50. Če boste v vaš brskalnik vpisali domovanje.com, se bo vaš brskalnik povezal s spletnim strežnikom na IP naslovu 195.246.12.50.
www.domovanje.com. IN CNAME domovanje.com.Poddomena www.domovanje.com je usmerjena na isti IP naslov kot domovanje.com. Ta nastavitev omogoča, da je spletna stran dostopna z ali brez www pred domeno. CNAME zapis v tem primeru določa, da je www.domovanje .com Alias domene domovanje.com.
domovanje.com. IN MX 10 mail.domovanje.comPoštni strežnik za domeno domovanje.com je mail.domovanje.com. Če boste poslali e-poštno sporočilo na naslov, ki se konča z @domovanje.com (npr. info@domovanje.com), bo vaš poštni strežnik oz. poštni strežnik vašega internetnega ponudnika sporočilo posredoval poštnemu strežniku mail.domovanje.com.
mail.domovanje.com. IN A 195.246.12.15Poddomena mail.domovanje.com je usmerjena na IP naslov 195.246.12.15. S tem zapisom bo vsa pošta prispela na pravi strežnik s to IP številko
domovanje.com.IN TXT “v=spf1 mx a:www.domovanje.com a:moj.dostavljalec.si ~all”TXT zapis ki dovoljuje pošiljanje e-pošte tudi iz poddomene www in z uporabo orodja za masovno pošiljanje novic Dostavljalec.si

Primeri urejanja DNS zapisov ali nastavljanja domenskih strežnikov

Domeno smo že imeli registrirano, pri drugem ponudniku gostovanja pa smo zakupili paket za spletno stran. Zakaj stran ne deluje?

Ker imate domeno pri enem ponudniku, gostovanje pa pri drugem, morate pri ponudniku domene nastaviti ustrezne domenske strežnike. Kje izvem, katere DNS strežnike moram vpisati? DNS strežnike dobite pri ponudniku vašega gostovanja. Verjetno so vam jih poslali tudi v pozdravnem sporočilu, ko ste zakupili paket.

Če boste gostovanje zakupili pri nas (Domovanje.com), vam bomo sporočili da nastavite pri domeni naslednje DNS strežnike:

  • cdns2.controlpanel.si.
  • cdns1.controlpanel.si.

Tako bi jo usmerili na naše domenske strežnike, v nadzorni plošči cPanel vašega novega gostovanja pa so že kreirani DNS zapisi (prikazujejo IP za vašo spletno stran in poštni strežnik), ki bi jih tudi lahko urejali.

Pri vas imam zakupljeno domeno in gostovanje. Želim uporabljati e-pošto preko storitev Google G Suite. Katere zapise moram nastaviti in kje?

To (praviloma) uredite pri vašem ponudniku gostovanja. Spremeniti morate zapis MX (Mail Exchanger) v DNS coni za določeno domeno.To uredite v cPanel nadzorni plošči pod ikono DNS Zone Editor.

Najprej boste pobrisali obstoječe MX zapise, in ustvarili nove, ki vam jih priskrbi Google. Običajno izgledajo nekako tako.

Name/Host/AliasTime to Live (TTL*)Record TypePriorityValue/Answer/Destination
@ or leave blank3600MX1ASPMX.L.GOOGLE.COM
@ or leave blank3600MX5ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM
@ or leave blank3600MX5ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM
@ or leave blank3600MX10ALT3.ASPMX.L.GOOGLE.COM
@ or leave blank3600MX10ALT4.ASPMX.L.GOOGLE.COM

S temi zapisi bo vsa vaša e-pošta usmerjena preko Google strežnikov.

Zakaj je navedenih kar 5 MX zapisov? Vsak MX zapis ima tudi nastavljeno pomembnost (1-10). V primeru da kateri strežnik ne deluje, boste še vedno lahko pošiljali in sprejemali e-pošto. Vedno pa bo pošta najprej dostavljena tistemu strežniku, ki ima najvišjo prioriteto (1).

Urejanje DNS zapisov v cPanel nadzorni plošči. Z gumbom “Add Record” dodamo nov zapis. S klikom na “Edit” pri posamezni vrstici pa lahko spremenimo obstoječ zapis.

Pričeli smo pošiljati masovna e-sporočila našim naročnikom. Ponudnik pošiljanja (Mailchimp, Dostavljalec.si) želi, da dodamo oziroma spremenimo SPF zapis. Kaj je potrebno storiti?

Za uspešno pošiljanje e-pošte je potrebno v DNS zapisih vaše domene dodati zapis, ki bo avtoriziral sistem za pošiljanje pošte (Mailchimp, Dostavljalec.si) iz vaše domene. Spremeniti ali dodati je potrebno TXT zapis, ki vsebuje omenjeni SPF zapis.

Primer TXT zapisa s SPF:
Odebeljen tekst je vrinjen v obstoječi zapis.
domena.si. IN TXT “v=spf1 mx a:moj.dostavljalec.si ~all” ali
domena.si. IN TXT “v=spf1 +a +mx include:servers.mcsv.net ~all”

Z dodajanjem strežnika v SPF zapis ta strežnik pooblastite za pošiljanje pošte v imenu te domene. Možnost, da bo pošta, poslana iz tega strežnika pristala v mapi “Spam”, je tako precej manjša.

Podobni članki