Domene in DNS strežniki

Domene

Vsaka naprava, ki je povezana neposredno na Internet, ima svoj IP naslov (npr. 192.0.43.10). Ker si ljudje takšne naslove težko zapomnimo, praviloma ne vpisujemo IP naslovov, kadar želimo dostopati do določene spletne strani.

Domena reši to zagato. Je ime, ki kaže na IP naslov (npr. imepodjetja.si).

Z registracijo domene si zagotovite prepoznavnost in neodvisnost na spletu. Vsaka domena je namreč unikat v svetovnem merilu, kar pomeni, da je lahko registrirana samo enkrat. Pri domenah velja pravilo: kdor prej pride, prej melje. S tem, ko registrirate domeno, postanete njen edini lastnik in pridobite ekskluzivno pravico do razpolaganja z njo. Kadarkoli lahko tudi spremenite, na kateri internetni strežnik (IP naslov) bo vaša domena usmerjena in ste tako neodvisni od ponudnika gostovanja.

Za večino vrst domen so pogoji za registracijo takšni: niz znakov lahko vsebuje znake, ki so del črk standardne latinične pisave (A-Z), arabskih številk (0-9) in znaka “-” (vezaj).

Register (npr. Arnes) je organizacija, ki za vse registrirane domene vodi podatke o lastnikih in registrarjih domen (npr. Domovanje). Na strežnikih registra so zapisani tudi podatki o tem, kateri DNS strežniki so za posamezno registrirano domeno izbrani.

Na domenskih oz. DNS strežnikih (npr. dns1.domovanje.com) so shranjeni domenski oz. DNS zapisi (A, CNAME, MX, TXT … zapisi), ki določajo na katerih strežnikih (IP naslovih) se nahajajo različne internetne storitve (spletne strani, elektronska pošta …) za določeno domeno.
Primeri DNS zapisov:

DNS zapisRazlaga DNS zapisa
domovanje.com. IN A 195.246.12.50Domena domovanje.com je usmerjena na IP naslov 195.246.12.50. Če boste v vaš brskalnik vpisali domovanje.com, se bo vaš brskalnik povezal s spletnim strežnikom na IP naslovu 195.246.12.50.
www.domovanje.com. IN CNAME domovanje.com.Poddomena www.domovanje.com je usmerjena na isti IP naslov kot domovanje.com.
domovanje.com. IN MX 10 mx.domovanje.com.Poštni strežnik za domeno domovanje.com je mx.domovanje.com. Če boste poslali e-poštno sporočilo na naslov, ki se konča z @domovanje.com (npr. info@domovanje.com), bo vaš poštni strežnik oz. poštni strežnik vašega internetnega ponudnika sporočilo posredoval poštnemu strežniku mx.domovanje.com.
mx.domovanje.com. IN A 195.246.12.15
Poddomena mx.domovanje.com je usmerjena na IP naslov 195.246.12.15.

Ponudniki povezav na internet (npr. Siol, Amis …) se povezujejo z DNS strežniki in od njih pridobivajo podatke o tem, na katerih strežnikih so posamezne storitve povezane z domeno. Slika prikazuje, kaj se zgodi, ko v brskalnik vpišete naslov spletne strani. Sledite puščicam od 1 do 6.

DNS

 

Podobni članki