Podaljšanje domene zaradi spletne optimizacije?

Ali veste, da se vrednost domene ne meri samo v evrih, ampak ima lahko tudi (visoko) vrednost zaradi SEO optimizacije spletnih strani? In mogoče je prav to eden izmed razlogov, da podaljšate vašo domeno, čeprav ste pri spletnem projektu izgubili nekoliko zanosa.

SEO optimizacija spletnih strani je sicer postopek, sestavljen iz različnih prijemov (tehnična, vsebinska, off-site optimizacija). A pri spletu je običajno tako, da se več ali manj vse začne z domeno: danes ne bomo razpravljali o tem, ali naj domena vsebuje ključne besede ali ne, temveč se bomo bolj osredotočili na to, kakšno vlogo in domena pri SEO optimizaciji.

Starost domene ni samo številka

Starejša kot je domena, večjo vrednost ima, saj si je prav gotovo izborila že svojo pozicijo na Googlu, določene povratne povezave in obisk na spletni strani. MOZ ji je dodelil tudi oceno avtoritete (ti. DA – domain authority). Vse to so seveda dejavniki, ki vplivajo na SEO optimizacijo spletnih strani, bodisi na tisti, na kateri „operirate“ ali pa je to SEO podporna stran za vaše druge spletne projekte.

Vse to seveda drži pod pogojem, če je domena aktivna, torej ni samo kupljena in zaprašeno čaka v vaših uporabniških straneh, da se ji nasmehnejo boljši časi, ampak na njej bolj ali manj uspešno stoji neka spletna stran.

Pozicije

Z novo domeno in spletno stranjo boste kljub odličnim SEO prijemom potrebovali nekaj časa, da se pojavite na prvi strani, kaj šele med prvimi zadetki. Z nekaj let staro domeno boste to dosegli bistveno lažje, a seveda ne brez vsaj osnovne SEO optimizacije (odvisno od niše oz. konkurence ključnih besed). Če nič drugega, jo lahko uporabite za povratno povezavo na vaš nov spletni projekt. Prav gotovo še en razlog več, da staro domeno obdržite še nekaj časa.

Povratne povezave

Povratne povezave so tiste povezave, ki z neke druge spletne strani kažejo na vašo spletno stran. Več kakovostnih povratnih povezav, kot jih ima vaša spletna stran, bolj jo Google smatra za relevantno. To je seveda povedano na zelo poenostavljen način, saj je pridobivanje povratnih povezav poglavje zase v SEO optimizaciji. AMPAK – da, seveda, obstoječo domeno se splača obdržati že zaradi tega, mogoče pa čez nekaj časa postane zanimiva kakšnemu SEO mojstru.

Page/domain authority

To sta oceni, ki ju MOZ na podlagi različnih podatkov računa in dodeli vaši spletni strani oz. domeni. Na page in domain authority vpliva starost spletne strani in domene, število kakovostnih povezav, ki kaže(jo) nanjo ter drugi dejavniki, ki posledično vplivajo na pozicijo vaše spletne strani na Googlu. Če je vaša domena že nekaj let aktivna, ima gotovo tudi dobro oceno – nikar je ne zavzrite, ker nikoli ne veste, kdaj vam bo prišla prav.

Za vsak primer podaljšajte domeno

Torej – ste res prepričani, da ne boste podaljšali vaše domene, tudi če se vam projekt ne zdi več zanimiv, ali še bolje – ste res prepričani, da ni zdaj že skrajni čas, da z domeno nekaj ukrenete? Če je domena aktivna (torej s spletno stranjo), jo lahko skoraj zagotovo uporabite za SEO, če pa spletne strani nimate, jo lahko samo v nekaj klikih vzpostavite že danes. Potrebujete pomoč? Ni problema, tukaj smo, da vam pomagamo!

Podobni članki