Slovenci enostavneje do .hr domene

Do nedavnega domene s končnico .hr niso bile prosto dostopne na evropskem trgu. Če je želelo slovensko podjetje registrirati .hr domeno, je še pred kratkim potrebovalo številko OIB (osebno identifikacijsko številko), ki jo je lahko pridobilo na Hrvaškem. Še pred tem so .hr domeno lahko registrirala samo hrvaška podjetja in osebe s prebivališčem na Hrvaškem. Po novem pa imajo določena podjetja v EU možnost registrirati do 10 .hr domen.

 

Pogoj je vpis v register VIES

Hrvaški register je 26. junija omogočil registracijo .hr domene vsem evropskim podjetjem, ki so zavezanci za DDV in se njihova davčna številka nahaja v registru VIES. Tako lahko zdaj .hr domeno registrirajo tudi slovenska podjetja, ki so zavezanci za DDV.

Tisti, ki niso zavezanci za DDV, lahko izberejo končnico .com.hr.

 

Zakaj je .hr domena pomembna?

Vedno velja, da zakupimo vrhnje državne končnice tistih držav, kjer nameravamo poslovati. Ponavadi se različne jezikovne različice spletne strani odpirajo na teh domenah, na primer imepodjetja.si za slovenščino, imepodjetja.de za nemščino in imepodjetja.hr za hrvaščino.

Tu ne gre zgolj za olajšano komunikacijo vašega spletnega naslova, domena namreč vpliva tudi na optimizacijo za iskalnike. Domena .hr lahko torej izboljša uvrstitev vaše spletne strani na Google.hr, ki ga uporabljajo vaši hrvaški kupci.

Čeprav obstajajo splošne domenske končnice, kot je .com, je še vedno smiselno registrirati tudi končnice posameznih držav. Ne le, da pomagajo pri optimizaciji, obenem se zavarujete še pred tem, da bi »vašo« domeno z drugo končnico registriralo konkurenčno podjetje.

 

Kakšna so še pravila za registracijo .hr?

Posamezno podjetje oz. pravna oseba lahko registrira do 10 .hr domen. Domeno .hr lahko registrirate za 1 leto, nato pa jo imate možnost podaljšati.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.