.SI domena – vrhnja domena Slovenije

.SI je vrhnja domena Slovenije, s katero upravlja register.si oziroma Zavod Arnes. Trenutno je registriranih 128.769 .SI domen, vsak mesec pa je povprečno registriranih 1500 novih .SI domen.

Kot zanimivost naj povem, da je trenutno registriranih več kot 133 milijonov .COM domen.

Malce zgodovine

Kot prvo .SI domeno lahko štejemo ki.si (datum registracije 9.1.1991), ki je bila sicer registrirana še v času uporabe jugoslovanskega naslovnega prostora .yu kot ki.yu. Ki.yu je bila v letu 1992 prenesena na ki.si.

Od 1992 do 2005 so veljala zelo stroga pravila za registracijo .SI domen, zato je bila rast dokaj počasna. Domene je lahko v tem obdobju registrirala le pravna oseba in sicer le eno domeno. Domena je morala biti enaka nazivu podjetja ali blagovne znamke prosilca, bila pa je brezplačna in registrirana za nedoločen čas.

Od aprila 2005 dalje je register povečal omejitev domen, ki jih lahko registrira ena pravna oseba, na 20 domen. Pravne osebe so lahko od takrat dalje registrirale domeno s poljubnim nazivom, a za največ 1 leto, prav tako pa je domena postala plačljiva.

Najpomembnejši premik se je zgodil v letu 2008, ko so postale .SI domene dostopne tudi fizičnim osebam in tujcem. Popolnoma so odstranili omejitev števila domen na nosilca, podaljšali pa so tudi najdaljše možno obdobje registracije (na 5 let).

(vir)

Kakšna je lahko .SI domena?

  • Domena ne sme biti zasedena ali rezervirana,
  • vsebuje lahko dovoljene znake,
  • dolžina niza pred piko mora biti vsaj 2 in ne več kot 63 znakov,
  • 1. ali zadnji znak ne sme biti vezaj, na 3. in 4. mestu ne sme biti dveh vezajev.

.SI domena in Domovanje.com

DHH.SI d.o.o. (podjetje za Domovanje.com), je največji registrar .SI domen. Pri nas je registriranih več kot 27 % vseh .SI domen!

Z rastjo števila .SI domen raste tudi število .SI domen, ki so registrirane pri DHH.SI. V letu 2012 so imele naše stranke pri nas registriranih manj kot 29.000 domen, danes pa se ta številka že bliža 40.000.

.SI domena je najbolj priljubljena domenska končnica

Ste vedeli, da stranke Domovanja najraje izberejo končnico .SI? Skoraj 66 % vseh domen, ki so registrirane pri nas, je domen s končnico .SI.

Pri nas je registriranih:

  • 65,3 % domen s končnico .SI,
  • sledijo končnice .COM, .EU, .NET, .ORG, .INFO, .DE in .HR.

Že imate svojo .SI domeno?

Izkoristite akcijsko ceno registracije .SI domene >>>

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja