Kako zaščititi svojo domeno?

Če niste dovolj pazljivi, lahko na spletu ostanete tudi brez domene. Domene ne kradejo le anonimni hekerji, ki se dobro spoznajo na internet, storilci so pogosto nekdanji poslovni partnerji, jezne stranke ali poslovni tekmeci.

 

Do kraje domene pride takrat, ko nekdo brez dovoljenja lastnika domene (nosilca) spremeni podatke domene, in ko so ti podatki spremenjeni, nato domeno prenese drugemu registrarju ter prevzame nadzor.

 

Na kaj morate biti pozorni?

  • Preverite, kdo je naveden v vaših podatkih. Poskrbite, da bodo podatki, navedeni pri registrarju, točni in najnovejši.
  • Bodite pozorni na datume poteka domen. Eden najlažjih načinov izgube domene je, da jo pozabite pravočasno podaljšati.
  • Bodite previdni pri odgovarjanju na obvestila po e-pošti, ki so videti uradna. Če prejmete taka sporočila, ne razkrijte nobenih pomembnih podatkov. Bolje je, da se obrnete neposredno na registrarja in preverite, ali je dopis resničen.
  • Bodite previdni pri uporabi brezplačnih e-poštnih naslovov. Številne brezplačne e-poštne račune samodejno zamrznejo ali izbrišejo, če se vanje ne prijavite dovolj pogosto.
  • Domene registrarja in registra dodajte na seznam odobrenih pošiljateljev v filtru neželene e-pošte. Pomembna obvestila v košu za spam vam ne bodo v pomoč!

 

Blog zapis so pripravili na nacionalnem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT.

 

Podobni članki