Kako pohitriti WordPress stran?

Hitrost delovanja vaše WordPress spletne strani je bistvenega pomena pri predstavitvi na svetovnem spletu, saj bo obiskovalce počasna spletna stran odvrnila od ogleda ali nakupa. V današnjem času so namreč spletne strani dostopne povsod in vedno, internetne povezave pa so vedno hitrejše, čemur se mora prilagoditi tudi vaša spletna stran.

Za optimizacijo vaše spletne strani lahko z nekaj znanja poskrbite sami, pri tem pa vam bodo v pomoč naši napotki.

1. Analiza spletne strani

V prvem koraku moramo ugotoviti kakšno je trenutno stanje optimizacije vaše spletne strani. Postopek ni zahteven, saj so nam pri tem v pomoč spletna orodja, ki delo opravijo namesto nas.

a) Spoznajte se s cPanel nadzorno ploščo svojega gostovanja

Nadzorna plošča vašega paketa gostovanja cPanel omogoča veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

Po prijavi v cPanel se osredotočite na razdelek Metrics. V prvem koraku se bomo seznanili z ikono CPU and Concurrent Connection Usage.

Že sam klik na ikono vam poda prvo informacijo o tem, ali je vaša spletna stran v zadnjih 24 urah presegala vire paketa gostovanja. Pogosto je vzrok za preseganje virov ravno neoptimizirana spletna stran. V določenih primerih, ko gre za veliko spletno trgovino ali spletno stran z velikim številom obiskovalcev, bo potrebno razmisliti o večjem paketu gostovanja, vendar naj bo optimizacija hitrosti prva izmed rešitev težave. S klikom na povezavo Details ter Snapshots boste prejeli dodatne informacije o tem, kdaj in kaj je obremenjevalo strežnik.

b) Analizirajte vaš WordPress s pomočjo spletnih aplikacij

Za analizo spletnih strani obstaja več spletnih aplikacij, ki vam ponujajo različne informacije in tudi rešitve za počasno delovanje. Predlagamo vam uporabo spletne strani Google PageSpeed Insights, ki je preprosta za uporabo in že vključuje možne rešitve.

Analizirajte torej vašo spletno stran ter si pribeležite rezultat. V prvih korakih optimizacije vam svetujemo, da sledite kar hitrim nasvetom, ki vam jih ponudi analiza spletne strani. Ko boste zaključili s prvim postopkom, se bomo lotili dodatne optimizacije.

 

2. Optimizacija v nadzorni plošči

  • Poskrbite za to, da bodo vaš WordPress ter vsi vtičniki posodobljeni na zadnjo verzijo.
  • V nadzorni plošči cPanel v ikoni PHP Selector izberite najvišjo PHP verzijo ter nato preverite delovanje vaše spletne strani. V kolikor vaša spletna stran uporablja zastarele vtičnike, boste morda morali PHP verzijo povrniti na prejšnje stanje.
  • Pod isto ikono PHP Selector uredite še vklop razširitve OPcache. OPCache s shranjevanjem predhodno izvedene PHP kode pohitri izvajanje, saj je koda že v predpomnilniku in je ni potrebno ponovno obdelovati. Tako OPCache pohitri predvsem dele kode, ki se pogosto izvaja in poredko spremeni.

3. Optimizacija slik

Optimizacija slik se prične, še preden slike namestite na strežnik. Nobene potrebe ni po tem, da na splet nameščate slike neposredno iz fotoaparata ali telefona, saj so te izjemno velike in bodo po nepotrebnem upočasnjevale vašo spletno stran. Slike ustrezno zmanjšajte v vašem izbranem programu za obdelavo slik – denimo Photoshopu ali Irfanview programu. Slike, ki bodo del vaše predstavitve, lahko brez težav zmanjšate na dimenzijo 640px ter jih shranite z nekoliko nižjo resolucijo. V primeru, ko določeno sliko uporabljate za drsnik ali druge elemente spletne strani, se glede same dimenzije držite priporočil teme, sliko pa kljub vsemu lahko optimizirate. Za optimizacijo slik vam pred nalaganjem na strežnik poleg urejanja v Photoshopu priporočamo tudi uporabo orodja https://tinypng.com/, ki bo zmanjšal velikost slike (v kb) pri tem pa ohranil njeno kvaliteto.

4. Optimizacija s pomočjo predpomnenja

Vašo spletno stran sestavlja več komponent, vsaka izmed njih pa se mora ob obisku naložiti. Določeni elementi spletne strani se ne spreminjajo tako pogosto, zato je zanje smotrno nastaviti predpomnenje, ki bo pohitrilo spletno stran. Pri tem ne potrebujemo znanja programiranja, saj so vam na voljo mnogi vtičniki, ki delo opravijo namesto nas. Eden izmed vtičnikov, ki vam jih lahko priporočamo, je “W3 Total cache”, ki ga dobite brezplačno. Njegova uporaba je izjemno preprosta, poskrbel pa bo za kreiranje predpomnjene verzije vaše spletne strani, ki se bo obiskovalcem naložila veliko hitreje.

5. Ponovna analiza

Odlično, uspeli ste optimizirati vašo spletno stran!

Ponovno obiščite spletno stran Google PageSpeed Insights ter preverite nov rezultat. Veseli bomo, če nam boste zaupali, kakšen je bil končni uspeh.

Podobni članki