Najboljši programi za urejanje fotografij za objavo na spletni strani

Preden objavite fotografijo na vaši spletni strani, je potrebno poskrbeti, da bo ta pravilno predstavljena, lepa na pogled in ustrezno velika. Za to so nam v pomoč enostavni ali zahtevnejši programi za obdelovanje fotografij.

Pomen obdelave fotografij

Pred objavo slike na spletni strani je potrebno poskrbeti za vsaj 3 stvari pri fotografijah:

1. Primerna obdelava slike

Vsako posneto fotografijo lahko izboljšamo oziroma popravimo različne parametre. Lahko jo naredimo bolj svetlo, zabrišemo nepravilnosti, obrežemo moteče elemente ali spreminjamo ton barv. S tem izboljšamo njen izgled in vplivamo na obiskovalce naše spletne strani. Privlačne fotografije so magnet za spletne uporabnike.

2. Ustrezna širina slike v px

V kolikor so fotografije zelo široke oziroma HD kvalitete, potem jih je pred objavo potrebno zmanjšati na ustrezno širino v t.i. pikslih (krajše: px). Vsaka stran ima širino prostora za članek odmerjeno v enotah px. Če je največja širina članka 700px, potem naj bo fotografija velika ravno toliko. S tem se poveča hitrost nalaganja strani in izboljša prikaz.

3. Ustrezna velikost slike v kB

Velikost slike je priporočljivo zmanjšati predvsem zaradi hitrosti nalaganja strani, kar vodi v boljšo uvrščenost na Google iskalniku. Tudi obiskovalci bodo dlje časa ostali na vaši spletni strani, če se jim bo ta nalagala hitro.

Brezplačni programi

Gimp2

Gimp je brezplačen urejevalnik fotografij z nekoliko manj funkcijami kot Photoshop. A tudi Gimp 2 lahko ponudi izjemne možnosti oblikovanja vseh vrst fotografij. Za ta program so na voljo tudi dodatki, ki prinašajo še več funkcij. Omogoča tudi oblikovanje različnih plasti slike hkrati.

https://www.gimp.org/

Paint.net

Paint.net je osnoven in preprost urejevalnik fotografij. Za uporabo je bolj enostaven kot Gimp, vendar pa ima manj funkcij. Vseeno omogoča spreminjanje velikosti, uravnavanje barv, svetlosti in kontrasta, dodajanje efektov na fotografije in še več.

https://www.getpaint.net/

IrfanView

Preprost in hiter osnovni urejevalnik fotografij. Omogoča vse osnovne funkcije barv in obdelovanja fotografij.

http://www.irfanview.com/

TinyPNG

TinyPNG je enostavno internetno orodje, ki omogoča zmanjševanje velikosti fotografij pred objavo na internetu. V kolikor imate fotografije že v pravilni širini in še vedno zasedajo veliko prostora (več kot 200kB), jih lahko v TinyPNG zmanjšate za 30% in več. Sama velikost oziroma širina v pikslih ostaja enaka.

https://tinypng.com/

Plačljivi programi

Photoshop

Praktično kar koli si zamislite, je možno ustvariti s programom Photoshop. Je eden najboljših programov za oblikovanje in obdelavo slik. Ustvarite in popravite lahko fotografije, ilustracije in 3D-izdelke. Oblikovati je mogoče tudi spletna mesta in programe za mobilne naprave. Večina oblikovalcev, fotografov in umetnikov po vsem svetu uporablja Photoshop za uresničevanje svojih idej.

https://www.adobe.com/si/products/photoshop.html

Online programi

Fotor

Internetni urejevalnik fotografij na katerega lahko naložite svoje datoteke in jih urejate neposredno v vašem brskalniku. Omogoča klasično urejanje in dodajanje različnih učinkov ter dodatnih nalepk na fotografije.

https://www.fotor.com

Adobe Lightroom CC

Program istega izdelovalca kot Photoshop. Program je nekoliko cenejši kot Photoshop in omogoča nekoliko manj funkcij, vendar je prav tako visoko zmogljiv. Slike se lahko ureja preko brskalnika.

https://lightroom.adobe.com/

Podobni članki