Kako s CDN povečati odzivnost spletne strani?

CDN (Content Delivery Network) pomeni mrežo proxy strežnikov v različnih podatkovnih centrih po vsem svetu. Osnovna naloga sistema je učinkovito, varno in hitro serviranje vsebin z uporabniku najbližjih strežnikov.

CDN je primeren predvsem za lastnike spletnih strani, ki beležijo veliko obiskovalcev iz tujine. Za lastnika spletne trgovine, ki cilja predvsem na kupce iz ZDA, je CDN smiselna izbira. Med ZDA in fizičnim strežnikom, ki se denimo nahaja v Sloveniji, je precejšna geografska razdalja, kar lahko pomeni tudi do nekaj sekund zamika pri odpiranju vsebine strani. S CDN se bodo podatki spletne strani za obiskovalca iz ZDA odpirali iz strežnika v ZDA, kar lahko čas nalaganja strani pomembno zmanjša.

Prednosti CDN:
  • hitrejše nalaganje strani,
  • dodaten nivo zaščite,
  • zmanjšanje pasovne širine,
  • omogočajo večji promet na spletni strani.
Slabosti CDN:
  • podatki se nahajajo na drugih strežnikih,
  • dodatni stroški,
  • potreba po dodatnem znanju rokovanja s storitvijo.

Za nastavitev CDN potrebujete dve storitvi: paket gostovanja ter CDN enega od ponudnikov (navedeni so v zadnjem delu članka).

Zakaj se spletna stran ob uporabi CDN nalaga hitreje?

Prikaz spletne strani poteka tako, da obiskovalec na svoji napravi sproži zahtevo za prikaz vsebin spletne strani. Ta zahteva potuje na strežnik, ki pripravi podatke in vrne zahtevano vsebino. Od trenutka, ko se vsebina zahteva, do trenutka, ko se povsem naloži, lahko traja dlje časa. Med vzroke za zakasnitev sodi tudi fizična razdalja med uporabnikom in strežnikom, ki vsebine gosti.

CDN se je razvil kot alternativa takšni ureditvi. Deluje kot predpomnilnik, ki hrani statične elemente, recimo slike, HTML in JavaScript datoteke. Te vsebine se lahko nalagajo z mnogih strežnikov. Ko DNS prejme zahtevo za strežnik, ki uporablja CDN, po prikazu vsebine, ta preveri, od kod zahteva izvira in določi najustreznejši strežnik za prikaz te vsebine.

Če imate spletno gostovanje zakupljeno v Sloveniji in uporabljate CDN, bodo gostujoče vsebine nemškim obiskovalcem servirane iz nemškega strežnika, obiskovalcem iz ZDA pa iz strežnikov v ZDA.

CDN deluje preko t.i. edge networka, ki servira vsebine in druge servise tem bližje končnemu obiskovalcu strani. CDN edge server je strežnik, ki obstaja na logičnem ekstremu oziroma na “robu” omrežja. Naloga robnega strežnika je navadno povezava med različnimi ločenimi omrežji. Osnovni namen CDN robnega strežnika je hramba vsebine čim bližje napravi, ki jo zahteva, s čimer se znižuje latenca in izboljšuje čas nalaganja strani.

Kako CDN deluje?

Če se eno omrežje z napravami, ki jih povezuje, želi povezati z drugim omrežjem v širšem internetnem omrežju, potrebuje most, preko katerega promet potuje iz ene lokacije na drugo. Naprave, ki ta most sestavljajo, se imenujejo edge devices (robne naprave).

Če se računalnik znotraj omrežja A želi povezati z računalnikom znotraj omrežja B, se povezava vzpostavi preko omrežja A, čez rob omrežja do omrežja B. Ta osnovna paradigma velja tudi za bolj kompleksne omrežne sisteme.

CDN ponudnik bo svoje strežnike namestil na mnogo različnih lokacij, med njimi pa velja izpostaviti prav te na robovih različnih omrežjih. Ti edge strežniki bodo povezali različna omrežja in omogočili, da bo promet čeznje tekel hitro in efektivno.

Edge strežnik in izvorni strežnik

Izvorni strežnik je strežnik, ki prejme ves spletni promet, kadar spletni porabnik ne uporablja CDN. Uporaba izvornega strežnika brez CDN pomeni, da se mora vsak zahtevek po prikazu vsebine vrniti na fizično lokacijo izvornega strežnika, ne glede na to, od kod na svetu izvira. Čim bolj oddaljen je izvor zahteve, tem daljši je čas nalaganja.

CDN edge strežniki hranijo (predpomnijo) vsebino, recimo slike, HTML in JavaScript datoteke, na različnih lokacijah. Ključna prednost tega je razbremenitev izvornega strežnika in hitrejše nalaganje vsebine glede na lokacijo naprave, ki vsebino zahteva.

Ponudniki CDN

Cloudflare: najbolj prepoznaven ponudnik z razvejanim sistemom, ki ponuja tudi brezplačne CDN rešitve. Mogoče ga je povezati tudi z nadzorno ploščo cPanel, kar delo s sistemom za uporabnike te nadzorne plošče še dodatno olajša.

StackPath CDN: sodi med najbolj priljubljene rešitve. Odlikuje ga enostavnost uporabe in podpora za najbolj priljubljene CMS sisteme. Njihova ponudba se razteza od cenovno dostopnih do nekoliko dražjih in obširnejših rešitev.

KeyCDN: prepoznaven ponudnik, ki slovi po enostavnosti uporabe in nizkih cenah storitev.

Želite tudi vi povečati odzivnost strani z uporabo CDN?

Pri nastavitvah vam lahko pomagajo tudi naši strokovnjaki. Pišite nam in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vašo spletno stran!

Podobni članki